Η κυρά Σαρακοστή είναι ένα παλιό έθιμο. Στην πραγματικότητα, είναι ένα ημερολόγιο από αλεύρι και νερό, με το οποίο μετράμε τις εβδομάδες της Σαρακοστής. Έχει 7 ποδαράκια όσα και οι εβδομάδες μέχρι το...
Κυρά Σαρακοστή
Διαδικασία συνταγής
- Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε. Θέλουμε η ζύμη να είναι ελαστική. Απλώνουμε νισεστέ στην επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε τα 2/3 της ζύμης. Ανοίγουμε το ζυμάρι και φτιάχνουμε το περίγραμμα της κυρά Σαρακοστής. Με το υπόλοιπο ζυμάρι φτιάχνουμε τη φούστα, το σταυρό, το μαντήλι, τα χέρια και τα 7 ποδαράκια της κυρά Σαρακοστής.
- Βάζουμε το σώμα σε λαδόκολλα και κολλάμε τα ποδαράκια κάτω από τον ποδόγυρο, έπειτα βάζουμε τη φούστα και με οδοντογλυφίδα ή μαχαιράκι της κάνουμε σχέδια, βάζουμε τα χέρια έτσι ώστε να μοιάζουν να ενώνονται και ανάμεσα τους βάζουμε το σταυρό. Βάζουμε και το μαντήλι στο κεφάλι. Χρησιμοποιούμε γαρίφαλα για μάτια και προαιρετικά, για να στολίσουμε άλλα σημεία της κυρά Σαρακοστής. Τέλος, κάνουμε μια τρύπα στο μαντήλι για να μπορούμε να την κρεμάσουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 20 λεπτά περίπου, τόσο όσο να στεγνώσει η ζύμη.
Γενικά
Ελλάδα
Αυτό το ήξερες
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 6972
Εμφανίσεις σήμερα: 0
Νέο σχόλιο