Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει 20 τυριά ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και αυτά είναι η Φέτα, που στην χώρα μας τη χρησιμοποιούμε για να συνοδεύσουμε σχεδόν όλα τα φαγητά. Ο μπάτζος,...
Τυρόπιτα με εύκολο σπιτικό φύλλο
Υλικά συνταγής
για το φύλλο
- 500γρ. αλεύρι περίπου
- λίγο αλάτι
- 1κ.σ. ελαιόλαδο
- 1κ.σ. ξύδι
- νισεστέςΤο άνθος του σιταριού. Κάνει την ίδια δουλειά με το κορνφλάουρ, χρησιμοποιείται δηλαδή για το δέσιμο κρέμας ή σάλτσας στη ζαχαροπλαστική, αλλά και στις πίτες για το άνοιγμα του φύλλου. όσο χρειαστεί
- νερό όσο πάρει να γίνει η ζύμη ούτε πολλή μαλακή ούτε σκληρή
- 100γρ. περίπου μαργαρίνη σχεδόν λιωμένη
για τη γέμιση
- 500γρ. λευκό τυρί ή φέταΠΟΠ τυρί της Ελλάδας. Τυρί που διατηρείται σε άλμη. Έχει ελαφρά, υπόξινη και αλμυρή γεύση. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή από αιγοπρόβειο. Μπορούμε να την βρούμε από σκληρή έως και πολύ μαλακή μορφή. απαλής και ήπιας γεύσης
- 1-2 αυγά
- πιπέρι
- 1 κ.σ. ρίγανη (ή άλλο μυρωδικό ή μπαχαρικό της αρεσκείας σας)
cookefi
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 10 άτομα
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Σε μια μπασίνα βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το νισεστέ και τη μαργαρίνηΦυτικό λίπος, το οποίο κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο.. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνουμε. Η ζύμη μας θέλουμε να γίνει εύπλαστη, αλλά όχι πολύ μαλακή.
- Ζυμώνουμε καλά. Μόλις είναι έτοιμο το ζυμάρι μας βάζουμε λίγο νισεστέ από πάνω και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί 45 λεπτά με 1 ώρα. Στη συνέχεια πιάνουμε τη ζύμη, τη ζυμώνουμε ελαφρώς και την κόβουμε σε δύο μπάλες.
- Έπειτα ανοίγουμε την μία μπάλα σε φύλλο απλώνοντας νισεστέ στην επιφάνεια εργασίας και πάνω στο ζυμάρι. Αφού ανοίξουμε το φύλλο, κόβουμε με μαχαίρι προσεκτικά ένα κομμάτι στο μέγεθος ενός πιάτου του κυρίως. Αλείφουμε το υπόλοιπο φύλλο με μαργαρίνη και χωρίζουμε σε κομμάτια που θα έχουν περίπου μέγεθος 10x15 εκατοστά. Βάζουμε σε πιάτο τα βουτυρωμένα κομμάτια, το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο και καλύπτουμε με το φύλλο που δεν βουτυρώσαμε. Προσέχουμε να τυλίξουμε τα φύλλα και από κάτω. Βάζουμε το πακέτο με τα φύλλα στο ψυγείο.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο κομμάτι της ζύμης. Μόλις τελειώσουμε και με το δεύτερο κομμάτι, βάζουμε το δεύτερο πακέτο φύλλα που φτιάξαμε στο ψυγείο και βγάζουμε τα προηγούμενα από το ψυγείο. Παίρνουμε το πακέτο φύλλα και το ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και βάζουμε το φύλλο. Προαιρετικά, λαδώνουμε λίγο το φύλλο από πάνω.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Τρίβουμε το λευκό τυρί. Σπάμε το αυγό και το χτυπάμε ελαφρά με πιρούνι. Προσθέτουμε το αυγό, το πιπέρι και την ρίγανη (αν χρησιμοποιούμε) στο τυρί και ανακατεύουμε. Απλώνουμε την γέμιση στο φύλλο.
- Βγάζουμε από το ψυγείο το δεύτερο πακέτο φύλλα και το ανοίγουμε και αυτό σε ένα φύλλο. Καλύπτουμε τη γέμιση και τυλίγουμε περιμετρικά τα δύο φύλλα ώστε να κλείσουμε την πίτα. Βουτυρώνουμε από πάνω και κόβουμε σε κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσειΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο.. Όταν ροδίσει ελέγχουμε από κάτω την πίτα και αν θέλει κι άλλο ψήσιμο την ακουμπάμε κάτω κάτω στον φούρνο.
- Με αυτόν τον τρόπο ανοίγουμε 2 φύλλα, 2 φορές όμως κατά το ψήσιμο χωρίζονται τα φύλλα που βουτυρώσαμε και βάλαμε το ένα πάνω στο άλλο κι έτσι έχουμε πολύ τραγανό αποτέλεσμα και πολλά φύλλα χωρίς να χρειαστεί να τα ανοίξουμε ένα-ένα.
Το βίντεο της συνταγής
Αυτό το ήξερες
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 111544
Εμφανίσεις σήμερα: 2
Νέο σχόλιο