Κριθαρότο με μύδια και κουρκουμά

short url (for easy share)

No votes yet

 

Υλικά συνταγής

 

  • 300γρ. κριθαράκι
  • 200γρ. μύδια καθαρισμένα (κτψ)
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
  • ½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1200ml. ζωμός λαχανικών ή θαλασσινών
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο (για τη νηστίσιμη εκδοχή χρησιμοποιήστε 1 κ.σ. ταχίνι)
  • 1 κοφτό κ.γ. κουρκουμά
  • αλάτι
  • πιπέρι
cooklathina
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 4 άτομα

Διαδικασία συνταγής

 

  1. Σε μια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμεΣε δυνατή φωτιά δίνω σε τρόφιμο χρώμα, π.χ. τσιγαρίζω το κρεμμύδι. το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό), μέχρι να μαραθείΜαλακώνουμε λαχανικά (χρησιμοποιείται κυρίως για το κρεμμύδι), μαγειρεύοντας τα ελαφρά, ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους, αλλά να μην τσιγαριστούν και πάρουν  χρώμα. ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε τα καρότα και την κόκκινη πιπεριά και τσιγαρίζουμε μέχρι να μαραθούν κι αυτά. Προσθέτουμε τα κατεψυγμένα μύδια και ανακατεύουμε ελαφρά.
  3. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε το κριθαράκι. Ρίχνουμε ζωμόΥγρό στο οποίο έχουμε βράσει διάφορα υλικά κατά περίπτωση και το οποίο το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε περισσότερη γεύση και άρωμα στα φαγητά. τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά μας και κατεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά.
  4. Ανακατεύουμε συνεχώς και προσθέτουμε κάθε φορά τόσο ζωμό όσο απορροφάει το φαγητό, περίπου 3-4 φορές για συνολικό χρόνο 15-20 λεπτά (διαδικασία αντίστοιχη με αυτή που κάνουμε για το ριζότο).
  5. Στο τέλος, προσθέτουμε το βούτυρο (ή το ταχίνιΣάλτσα από σουσάμι με υψηλή διατροφική αξία. αν νηστεύουμε), τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
  6. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε 5 λεπτά το μείγμα να απορροφήσει τα τελευταία υγρά του. Σερβίρουμε ζεστό και γαρνίρουμε με επιπλέον μαϊντανό.

Αυτό το ήξερες

Τα μύδια αποτελούν πηγή πρωτεΐνης και κατά συνέπεια αμινοξέων. Είναι πλούσια πηγή ιωδίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία τυ θυροειδούς αδένα, ψευδάργυρου, σιδήρου και μαγγανίου. Τα...
Ελέγχουμε τα μύδια ένα ένα και αν κάποιο από αυτά είναι ανοιχτό, το ρίχνουμε με δύναμη στον πάγκο της κουζίνας μας. Αν κλείσει σημαίνει πως είναι ζωντανό και μπορούμε να το φάμε. Αν παραμείνει...
Ο κουρκουμάς (ή κιτρινόριζα) είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα σε πολλούς διαφορετικούς λαούς. Χρησιμοποιηθήκε ανά τους αιώνες από τους Κινέζους, τους Ινδούς, τους λατινοαμερικανούς και τους...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 712 Εμφανίσεις σήμερα: 13