Κολοκυθόπιτα γλυκιά χωρίς σιρόπι

short url (for easy share)

No votes yet

 

Υλικά συνταγής

 

  • 1½ πακέτο φύλλο κρούστας
  • 800γρ. κολοκύθα 
  • 3 κ.σ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 1 φλιτζ. καρύδι χοντροκομμένο
  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. σταφίδες
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 1 βανίλια
  • ½ κ.γ. κανέλα 
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο (ή μοσχοκάρυδο)
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
cookefi
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 8 άτομα

Διαδικασία συνταγής

 

  1. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά (εκτός από τα φύλλα και το ελαιόλαδο) σ' ένα τρυπητό και τα αφήνουμε ώστε να φύγουν τα υγρά τους. Βάζουμε ένα μπολ κάτω από το τρυπητό ώστε να κρατήσουμε το ζουμί. Λόγω του ότι είναι χρονοβόρα διαδικασία, αν πρόκειται να φτιάξουμε την πίτα το μεσημέρι, καλά είναι να κάνουμε τη διαδικασία αυτήν το πρωί.
  2. Σ' ένα ταψί, βάζουμε 3 φύλλα κρούστας (τα αλείφουμε με ελαιόλαδο), γέμιση, 3 φύλλα, γέμιση και στο τέλος άλλα 3 φύλλα.
  3. Υπάρχουν δύο τρόποι για να ψήσουμε την πίτα.
    1ος τρόπος: Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια, ρίχνουμε από πάνω τα υγρά της (που έχουμε μαζέψει στο μπολ) και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 °C για μια ώρα
    2ος τρόπος: Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια, την ψήνουμε για 45 λεπτά, βγάζουμε το ταψί, ρίχνουμε από πάνω τα υγρά της και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ένα τέταρτο ακόμα

Αυτό το ήξερες

Η κολοκύθα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, στα οποία οφείλεται και το χρώμα της. Επίσης, περιέχει βιταμίνες A, C και μαγνησίο. Οι σπόροι της είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών και λιπαρών οξέων...
Η γλυκιά, κίτρινη κολοκύθα ή γλυκοκολοκύθα είναι ένα είδος κολοκυθιάς. Οι καρποί της είναι έτοιμοι το φθινόπωρο και από αυτή παράγονται διάφορες πίτες.

Tips - Μην ξεχνάς ότι...

Μπορούμε αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε το ρύζι με τραχανάς ίδιας ποσότητας.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 885 Εμφανίσεις σήμερα: 4