Κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4 (5 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

  • 12-14 κολοκυθάκια για γέμισμα χοντρά
  • 500γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος (χοιρινό και μοσχάρι)
  • 12 κ.σ. ρύζι γλασσέ ή καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ⅔ φλιτζ. ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο
  • ½ λεμόνι (ο χυμός του)
  • αλάτι
  • πιπέρι

για το αυγολέμονο

  • 1 αυγο
  • 2 λεμόνια ζουμερά (ο χυμός τους)
  • 2 κ.σ. κορνφλάουρ
cookefi
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 6 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Καθαρίζουμε τα κολοκύθια από τη σάρκα τους. Σε κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και από πάνω τις σάρκες από τα κολοκύθια (τόσες όσο να καλύψουμε καλά τον πάτο της κατσαρόλας).
  2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση, αναμειγνύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, τον άνηθο, το μαϊντανό, το ρύζι, το χυμό του μισού λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά.
  3. Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια μας και τα βάζουμε ξαπλωμένα και κυκλικά έτσι ώστε ο πάτος από κάθε κολοκύθι να «κλείνει» την ανοιχτή πλευρά από το προηγούμενο. Αλατίζουμε και εξωτερικά τα κολοκύθια. Προσθέτουμε νερό τόσο όσο να καλύπτει ίσα ίσα την τελευταία σειρά με κολοκύθια.
  4. Αν περισσέψει γέμιση, την πλάθουμε σε κεφτέδες, αλευρώνουμε και τους τοποθετούμε ανάμεσα στα κολοκύθια. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  5. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά τα κολοκυθάκια και μόλις πάρουν βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C. χαμηλώνουμε στο μέτριο. Σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
  6. Κάνουμε αυγολέμονο, χτυπάμε το αυγό με το χυμό λεμονιού και διαλύουμε το κορνφλάουρ. Προσθέτουμε σιγά σιγά σε κλωστή ζουμί από την κατσαρόλα και χτυπάμε με σύρμα διαρκώς το αυγολέμονο. Βάζουμε τόσο ζουμί όσο να πάρει την θερμοκρασία του φαγητού το αυγολέμονο. Περιχύνουμε τα κολοκυθάκια με αυτό και κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού.
  7. Σερβίρουμε ζεστά.

Αυτό το ήξερες

Τα κολοκυθάκια είναι οι καρποί της κολοκυθιάς και συλλέγονται όταν είναι ακόμα μικρά σε μέγεθος. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, κάλιο και βιταμίνη C. Πέρα από τους καρπούς της...
Το κολοκύθι είναι καλή πηγή μαγγανίου και βιταμίνης C. Είναι επίσης πηγή βιταμίνης Α, ασβεστείου, καλίου, φωσφόρου, φυτικών ινών, φυλλικού οξέους και αντιοξειδωτικών ουσιών. Υπάρχουν μελέτες που...

Tips - Μην ξεχνάς ότι...

Αν σας περισσέψει σάρκα από τα κολοκυθάκια μην την πετάτε, αλλά χρησιμοποιήστε την για να φτιάξετε κολοκυθοκεφτέδες. Μπορείτε να την αποθηκεύσετε σε σακουλάκι τροφίμων στην κατάψυξη.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 10243 Εμφανίσεις σήμερα: 1