Οι κολοκοτές είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Κύπρου. Πρόκειται για νηστίσιμες κολοκυθόπιτες, οι οποίες τρώγονται σαν σνακ οποιαδήποτε ώρα.
Κολοκοτές
Υλικά συνταγής
για τη ζύμη
- 4 ποτήρια φαρίνα
- ½ κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. μπεικιν πάουντερ
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι νερό χλιαρό
για τη γέμιση
- 5 φλιτζ. κόκκινη κολοκύθα
- ⅓ φλιτζ. πλιγούρι
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γ αλάτι
- ⅓ κ.γ. κοφτή πιπέρι
- ⅓ κ.γ κανέλα
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- ½ φλιτζ. σταφίδες
cooklila
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 20 τεμάχια
Κυπριακές συνταγές (Γενικά)
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: κόβουμε σε μικρά κυβάκια από το βράδυ την κολοκύθα και την ανακατεύουμε καλά με όλα τα υλικά της γέμισης εκτός από τις σταφίδες. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Τα ανακατεύουμε κατά διαστήματα και τα αφήνουμε μέχρι την επόμενη μέρα.
- Την επόμενη μέρα προσθέτουμε στη γέμιση και τις σταφίδες.
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη: βάζουμε σε μεγάλο δοχείο τη φαρίνα, το μπεϊκιν πάουντερ, και το αλάτι. Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτουμε το λάδι. Αρχίζουμε να τα ανακατεύουμε και ξεκινάμε το ζύμώμα με το νερό. Ρίχνουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να γίνει μια ζύμη σχετικά σφικτή. Την αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
- Ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλο λεπτό, και το κόβουμε σε κομμάτια περίπου 15X10 εκατοστά. Παίρνουμε ένα ένα τα κομμάτια της ζύμης από τη στενή τους πλευρά και βάζουμε 1-2 κουταλιές γέμιση στη μία πλευρά του φύλλου για να την σκεπάσουμε με το υπόλοιπο. Όταν σκεπάσουμε τη γέμιση, προσέχουμε το κάτω φύλλο να προεξέχει λίγο από το πάνω.
- Πιέζουμε με τα δάχτυλα μας σφιχτά να ενωθούν τα φύλλα ώστε να δώσουμε σχήμα μισοφέγγαρου.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190οC. Αλευρώνουμε ελαφρώς ένα ταψί και βάζουμε μέσα τις κολοκοτές μας.
- Βάζουμε στο φούρνο και χαμηλώνουμε τους 180οC. Ψήνουμε μέχρι να πάρουν ένα όμορφο ροδαλό χρώμα, για περίπου 45 λεπτά.
Γενικά
Κυπριακές συνταγές
Αυτό το ήξερες
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 11560
Εμφανίσεις σήμερα: 2
Νέο σχόλιο