Κανελόνια με σπανάκι και φέτα

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 5 (3 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

για τα κανελόνια

  • 1 πακέτο κανελόνια
  • 700γρ. σπανάκι
  • 200γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 200γρ. ανθότυρο τριμμένο
  • 200γρ. φέτα τριμμένη
  • 1 φλιτζ. κεφαλοτύριΤο κεφαλοτύρι παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγμα αυτών. Θεωρείται το παλαιότερο σκληρό τυρί στην Ελλάδα. για το πασπάλισμαΡίχνω ελαφρά σε γλυκό ή φαγητό αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά.
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα κανέλας (προαιρετικά)
  • πιπέρι
  • βούτυρο για αλειμμα

για την ελαφριά μπεσαμέλ

  • 80γρ. βούτυρο
  • 60γρ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
cookon
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 4-6 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. ΣοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό) και μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε το σπανάκι, λίγο πριν μαραθείΜαλακώνουμε λαχανικά (χρησιμοποιείται κυρίως για το κρεμμύδι), μαγειρεύοντας τα ελαφρά, ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους, αλλά να μην τσιγαριστούν και πάρουν χρώμα. προσθέτουμε το πιπέρι, τη ζάχαρη και τον άνηθο. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να σωθούν τα υγρά.
  2. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το ανθότυρο και τη φέταΠΟΠ τυρί της Ελλάδας. Τυρί που διατηρείται σε άλμη. Έχει ελαφρά, υπόξινη και αλμυρή γεύση. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή από αιγοπρόβειο. Μπορούμε να την βρούμε από σκληρή έως και πολύ μαλακή μορφή. κομμένα σε μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε κανελόνια.
  3. Παράλληλα με τη γέμιση ετοιμάζουμε την ελαφριά μπεσαμέλΓαλλική σάλτσα με βούτυρο, αλεύρι, γάλα. Γνωστή στην ελληνική κουζίνα για την χρησιμότητα της στον παραδοσιακό μουσακά αλλά και στο παστίτσιο. Το όνομα της το πήρε από τον δημιουργό της, Λουί ντε Μπεσαμέλ., θέλουμε να είναι σχεδόν ρευστή. Μόλις το βούτυρο με το αλεύρι γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα, προσθέτουμε το γάλα και περιμένουμε να βράσειΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100°C.. Ανακατεύουμε διαρκώς και δυνατά με σύρμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
  4. Ανακατεύουμε την σάλτσα ντομάτας, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, προσθέτουμε πιπέρι και λίγο αλάτι, την κάνέλα και την ζάχαρη.
  5. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε λίγη μπεσαμέλ να καλυφθεί ο πάτος. Απλώνουμε τα κανελόνια και περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πάνω απο τη μπεσαμέλ απλώνουμε την σάλτσα ντομάτας.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νεράκι, τόσο όσο να σκεπάζονται ίσα ίσα τα κανελόνια.
  7. Τυλίγουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 35 λεπτά, χαμηλώνοντας το φούρνο.
  8. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμεΡίχνω ελαφρά, σε γλυκό ή φαγητό, αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. με το κεφαλοτύριΤο κεφαλοτύρι παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγμα αυτών. Θεωρείται το παλαιότερο σκληρό τυρί στην Ελλάδα. και ψήνουμε για άλλα 10 -15 λεπτά, μέχρι να πάρει το φαγητό χρώμα. Σερβίρουμε.

Αυτό το ήξερες

Το σπανάκι είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, μαγνήσιου, σιδήρου και βιταμινών Α και Κ. Τα αντιοξειδωτικά του προφυλάσσουν την καρδιά και τα μάτια, ενώ η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην ενδυνάμωση των...
Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει 20 τυριά ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και αυτά είναι η Φέτα, που στην χώρα μας τη χρησιμοποιούμε για να συνοδεύσουμε σχεδόν όλα τα φαγητά. Ο μπάτζος,...

Tips - Μην ξεχνάς ότι...

Αν προτιμάτε τα κανελόνια πολύ μαλακά, τα βράζετε για 2 λεπτά σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Στη συνέχεια, τα γεμίζετε.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 9055 Εμφανίσεις σήμερα: 13