Ιμάμ μπαϊλντί

short url (for easy share)

No votes yet

 

Υλικά συνταγής

  • 8 μελιτζάνες φλάσκες
  • 6 ώριμες ντομάτες (5 ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες και 1 κομμένη σε ροδέλες)
  • 8 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο (για τα κρεμμύδια)
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις ξεφλουδίζουμε, ξεκινώντας από το κοτσάνι (χωρίς να καθαρίσουμε κι αυτό) κάθετα και ξανά προς το κοτσάνι από την άλλη πλευρά. Τις κόβουμε κατά μήκος σαν βαρκάκια. Τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό, λίγο αλάτι και το χυμό λεμονιού. Τις αφήνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα μέσα στο νερό.
  2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση για τις μελιτζάνες. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες ή περασμένες από μούλτι, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη.
  3. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 15 λεπτά. Προς το τέλος, προσθέτουμε το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Στραγγίζουμε και στεγνώνουμε καλά τις μελιτζάνες. Χαράζουμε τη σάρκα τους διαγώνια και τις τηγανίζουμεΤο απλό τηγάνισμα σημαίνει ότι μαγειρεύω κάτι σε ρηχό τηγάνι, με λίγο λίπος. Το βαθύ τηγάνισμα σημαίνει ότι τα τρόφιμα βυθίζονται στο λάδι. Τηγάνισμα σε γουόκ , είναι η τεχνική τηγανίσματος των Κινέζων, όπου τα τρόφιμα είναι πολύ λεπτά κομμένα και σε λίγο καυτό λάδι τηγανίζονται ενώ ανακατεύονται διαρκώς. σε δυνατή φωτιά να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Εναλλακτικά μπορούμε να τις ψήσουμε στο γκριλ αλείφοντας πρώτα με λίγο ελαιόλαδο.
  5. Απλώνουμε σε ταψί, πιέζουμε με κουτάλι λίγο τη σάρκα από τις μελιτζάνες και γεμίζουμε με τα κρεμμύδια. Από πάνω βάζουμε μια ή δυο ροδέλες ντομάτας και πασπαλίζουμεΡίχνω ελαφρά σε γλυκό ή φαγητό αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. με τριμμένη φρυγανιάΞεραμένες φέτες ψωμιού.. Βάζουμε λίγο νεράκι στο ταψί για να μην στεγνώσει εντελώς το φαγητό.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C μέχρι να πάρουν χρώμα.

Αυτό το ήξερες

«Ο Ιμάμης μπαϊλντισε!»... τόσο νόστιμο ήταν το φαγητό με τις γεμιστές μελιτζάνες, που έκανε τον ιμάμη να λιποθυμήσει! Πρόκειται για συνταγή της τουρκικής κουζίνας, αλλά φτιάχνεται σε όλα τα βαλκάνια...

Tips - Μην ξεχνάς ότι...

Αν θέλουμε το ιμάμ να είναι πιο ελαφρύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C, απλώνουμε τις μελιτζάνες σε ταψί με λίγο ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 5693 Εμφανίσεις σήμερα: 2