Χοιρινό με κυδώνια και αποξηραμένα δαμάσκηνα

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 5 (1 vote)

 

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό χοιρινό για κατσαρόλα κομμένο σε μερίδες (μπούτι, ωμοπλάτη)
  • 4 κυδώνια κομμένα σε 4 κομμάτια
  • 20 δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. κόκκινο κρασί
  • 2 φλιτζ. ζωμός λαχανικών ή νερό
  • ½ κ.γ. κανέλα σκόνη
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
  • αλάτι
  • πιπέρι
cooklathina
Ποσότητα: 4 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. τα κυδώνια μέχρι να ροδίσουνΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο. ελαφρά. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με μία τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε μέσα σε γάστρα.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα κομμάτια του κρέατος και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  3. ΣβήνουμεΣταματάω το σοτάρισμα, μαγείρεμα ή τσιγάρισμα ρίχνωντας στο φαγητό κρασί, ζωμό ή άλλο υγρό. με κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο.
  4. Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας στο ζωμόΥγρό στο οποίο έχουμε βράσει διάφορα υλικά κατά περίπτωση και το οποίο το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε περισσότερη γεύση και άρωμα στα φαγητά. ή στο νερό. Προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό, αλάτι και πιπέρι.
  5. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα δαμάσκηνα και βράζουμεΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C. για 30 λεπτά.
  6. Τοποθετούμε το φαγητό στη γάστρα. Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 1 ½ ώρα.
  7. Σερβίρουμε το κρέας με τα κυδώνια και τα δαμάσκηνα και περιχύνουμεΡίχνω πάνω στο κρέας μέρος από τα υγρά του ή το ζωμό του. με τη σάλτσα που έχει μείνει στη γάστρα.

Αυτό το ήξερες

Ο Σόλων είχε θεσπίσει με διάταγμά του πως η νύφη και ο γαμπρός θα έπρεπε να κλείνονταν σε ένα δωμάτιο και να φάνε ένα κυδώνι μαζί. (Πηγή: «Βίοι Παράλληλοι», Πλουτάρχου)
Το κυδώνι είναι καρπός του δέντρου κυδωνιά, κατάγεται από την περιοχή του Καυκάσου και είναι συγγενικό με τη μηλιά και την αχλαδιά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και τανίνη και ωμό χρησιμοποιείται ως...

Σχόλια

Από τον qupa την ημ/νία 12/18/2013 - 16:52
Μπράβο cookle, πολύ καλή συνταγή. Και πολύ χριστουγεννιάτικη!

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 8458 Εμφανίσεις σήμερα: 1