Τα ζυμαρικά αποξηραίνονται για 2 ημέρες στον αέρα. Έπειτα διατηρούνται σε αεροστεγώς κλεισμένη σακούλα ή βάζο για αρκετό καιρό.
Φρέσκα ζυμαρικά ολικής άλεσης
Υλικά συνταγής
- 260γρ. αλεύρι τύπου 550 (Π55%) ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 140γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 4 αυγά
- 1 πρέζα αλάτι
cookmik
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 4 - 6 άτομα
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
Διαδικασία για το ζύμωμα
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι,το αλεύρι ολικής άλεσης και να αναμυγνίουμε.Κρατάμε 1 φλιτζάνι αλεύρι στην άκρη.
- Σχηματίζουμε ένα λοφάκι με το υπόλοιπο αλεύρι και κάνουμε μια τρύπα στη μέση.
- Ρίχνουμε στην τρύπα τα αυγά και το αλάτι. Τα διαλύουμε με ένα πιρούνι ελαφρά, ενώ ξεκινάμε να τα αναμιγνύουμε με το αλεύρι.
- Δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι που κρατήσαμε στην άκρη.
- Η ζύμη μας πρέπει να είναι ελαστική και σφιχτή. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
- Παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι κάθε φορά και το ανοίγουμε με αλευρωμένο πλάστη ή με την ειδική μηχανή παρασκευής ζυμαρικών.
- Αφήνουμε τα φύλλα να ξεκουραστούν για άλλα 10 λεπτά.
- Κόβουμε στο σχήμα που θέλουμε.
- Απλώνουμε τα ζυμαρικά σε καθαρό πανί με λίγο αλεύρι για να στεγνώσουν.
Σχήματα
- Για να δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε με το χέρι:
Ταλιατέλες
- Τυλίγουμε το φύλλο ρολό και κόβουμε σε ροδέλες του μισού εκατοστού.
- Ξετυλίγουμε και τις κρεμάμε σε αλευρωμένο πανί.
Φαρφάλες
- Κόβουμε τη ζύμη με ροδάκι σε τετράγωνα κομμάτια των 5 εκατοστών.
- Παίρνουμε κάθε τετράγωνο και πιέζουμε τις δύο άκρες κεντρικά ενώνοντάς τες στο κέντρο.
Λαζάνια
Κόβουμε τη ζύμη σε λωρίδες 10 x 25 εκατοστών (τα λαζάνια τα προ-βράζουμε για 2 λεπτά , τα βουτάμε σε κρύο νερό με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, τα αφήνουμε να
- στεγνώσουν και έπειτα κάνουμε τη συνταγή μας).
Χυλοπίτες
- Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες 2 x 25 εκ.
Ραβιόλια
- Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες πλάτους 8 εκ.
- Βάζουμε τη γέμιση στη μισή πλευρά σε μπαλάκια και αφήνουμε ένα κενό όσο το πλάτος του δάχτυλου μας.
- Διπλώνουμε την άλλη πλευρά πάνω από την γέμιση.
- Κόβουμε τη ζύμη ανάμεσα στη κάθε γέμιση με ροδάκι.
Διαδικασία για το βράσιμο
- Βάζουμε το νερό σε μία κατσαρόλα.
- Μόλις πάρει βράση το νερό, ρίχνουμε το αλάτι και τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Βράζουμε για 4-5 λεπτά. Όταν ανέβουν τα ζυμαρικά στην επιφάνεια της κατσαρόλας, θα είναι βρασμένα αλ ντέντε.
- Τα σουρώνουμε και τα προσθέτουμε αμέσως στη σάλτσα, για να μη μας στεγνώσουν.
- Σερβίρουμε.
Αυτό το ήξερες
Τα φρέσκα ζυμαρικά διατηρούνται μια μέρα μόνο στο ψυγείο ξεσκέπαστα και 3 μήνες στην κατάψυξη. Αν τα διατηρήσετε στην κατάψυξη, να ξέρετε πως ο χρόνος βρασμού διπλασιάζεται.
Τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι πιο πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε φυτικές ίνες, σε σχέση με τα προιόντα που παρασκευάζονται από λευκό αλεύρι. Δίνουν λιγότερες θερμίδες αλλά...
Tips - Μην ξεχνάς ότι...
Τα φρέσκα ζυμαρικά στεγνώνουν πολύ γρήγορα (εξαιτίας της ζύμης τους). Για να την κάνουμε πιο νωπή τη ζύμη, προσθέτουμε στο ζύμωμα λίγο ζεστό νερό ή ζωμό.
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 18603
Εμφανίσεις σήμερα: 1
Νέο σχόλιο