Η πρώτη γραπτή αναφορά στο βράσιμο ζυμαρικών είναι καταγεγραμμένη στα αραμαϊκά. Επίσης, στην Κίνα το 5000π.Χ. τα noodles ήταν ήδη γνωστά! Ωστόσο, πολλές είναι οι θεωρίες για την καταγωγή των...
Ζύμη ζυμαρικών Τοσκάνης
Υλικά συνταγής
- 400γρ. σιτάλευρο σκληρό
- 3 ολόκληρα αυγά & το ασπράδι από 1 αυγό
- 6 κ.γ. ελαιόλαδο
- 2 πρέζες αλάτι
cooklathina
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 4 - 6 άτομα
Ευρώπη (Ιταλία)
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
Διαδικασία για το ζύμωμα
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και κρατάμε 1 φλιτζάνι αλεύρι στην άκρη.
- Σχηματίζουμε ένα λοφάκι με το υπόλοιπο αλεύρι και κάνουμε μια τρύπα στη μέση.
- Ρίχνουμε στην τρύπα τα αυγά, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Τα διαλύουμε με ένα πιρούνι ελαφρά, ενώ ξεκινάμε να τα αναμιγνύουμε με το αλεύρι.
- Δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι που κρατήσαμε στην άκρη.
- Η ζύμη μας πρέπει να είναι ελαστική και σφιχτή. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
- Παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι κάθε φορά και το ανοίγουμε με αλευρωμένο πλάστη ή με την ειδική μηχανή παρασκευής ζυμαρικών.
- Αφήνουμε τα φύλλα να ξεκουραστούν για άλλα 10 λεπτά.
- Κόβουμε στο σχήμα που θέλουμε.
- Απλώνουμε τα ζυμαρικά σε καθαρό πανί με λίγο αλεύρι για να στεγνώσουν.
Σχήματα
- Για να δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε με το χέρι:
Ταλιατέλες
- Τυλίγουμε το φύλλο ρολό και κόβουμε σε ροδέλες του μισού εκατοστού.
- Ξετυλίγουμε και τις κρεμάμε σε αλευρωμένο πανί.
Φαρφάλες
- Κόβουμε τη ζύμη με ροδάκι σε τετράγωνα κομμάτια των 5 εκατοστών.
- Παίρνουμε κάθε τετράγωνο και πιέζουμε τις δύο άκρες κεντρικά ενώνοντάς τες στο κέντρο.
Λαζάνια
Κόβουμε τη ζύμη σε λωρίδες 10 x 25 εκατοστών (τα λαζάνια τα προ-βράζουμε για 2 λεπτά , τα βουτάμε σε κρύο νερό με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, τα αφήνουμε να
- στεγνώσουν και έπειτα κάνουμε τη συνταγή μας).
Χυλοπίτες
- Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες 2 x 25 εκ.
Ραβιόλια
- Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες πλάτους 8 εκ.
- Βάζουμε τη γέμιση στη μισή πλευρά σε μπαλάκια και αφήνουμε ένα κενό όσο το πλάτος του δάχτυλου μας.
- Διπλώνουμε την άλλη πλευρά πάνω από την γέμιση.
- Κόβουμε τη ζύμη ανάμεσα στη κάθε γέμιση με ροδάκι.
Διαδικασία για το βράσιμο
- Βάζουμε το νερό σε μία κατσαρόλα.
- Μόλις πάρει βράση το νερό, ρίχνουμε το αλάτι και τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Βράζουμε για 4-5 λεπτά. Όταν ανέβουν τα ζυμαρικά στην επιφάνεια της κατσαρόλας, θα είναι βρασμένα αλ ντέντε.
- Τα σουρώνουμε και τα προσθέτουμε αμέσως στη σάλτσα, για να μη μας στεγνώσουν.
- Σερβίρουμε.
Ιταλία
Ευρώπη
Αυτό το ήξερες
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του world pasta organization, οι Ιταλοί καταναλώνουν 26 κιλά ζυμαρικά κατά κεφαλήν ετησίως, ακολουθουν οι Τυνήσιοι και η Βενεζουέλα και τέταρτοι οι Έλληνες.
Tips - Μην ξεχνάς ότι...
Τα φρέσκα ζυμαρικά στεγνώνουν πολύ γρήγορα (εξαιτίας της ζύμης τους). Για να την κάνουμε πιο νωπή τη ζύμη, προσθέτουμε στο ζύμωμα λίγο ζεστό νερό ή ζωμό.
Τα φρέσκα ζυμαρικά διατηρούνται μια μέρα μόνο στο ψυγείο ξεσκέπαστα και 3 μήνες στην κατάψυξη. Αν τα διατηρήσετε στην κατάψυξη, ο χρόνος βρασμού διπλασιάζεται.
Τα ζυμαρικά αποξηραίνονται για 2 ημέρες στον αέρα. Έπειτα διατηρούνται σε αεροστεγώς κλεισμένη σακούλα ή βάζο για αρκετό καιρό.
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 7334
Εμφανίσεις σήμερα: 0
Νέο σχόλιο