Η μυζήθρα είναι παραδοσιακό είδος τυριού κι έχει διάφορες μορφές. Παρασκευάζεται από πρόβειο ή και κατσικίσιο γάλα. Η γεύση είναι συνήθως υφάλμυρη, μπορεί όμως ναι είναι και γλυκιά όπως αυτή της...
Ραβιόλια με μυζήθρα και μυρωδικά
Υλικά συνταγής
για τα ραβιόλια
- 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 αυγά
- 2 κ.σ. νερό
για τη γέμιση
- 250γρ. μυζήθρα ανάλατη
- 1-2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο θυμάριΑρωματικό φυτό με ισχυρό άρωμα. Το θυμάρι ταιριάζει τόσο με κρέατα όσο και με λαχανικά. και φασκόμηλο (ή μυρωδικά της αρεσκείας μας)
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- μια πρέζα αλάτι
για τη σάλτσα
- 1 φλιτζ. φρέσκα μυρωδικά κομμένα με τα χέρια (θυμάρι, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, δυόσμος, βασιλικόςΑρωματικό φυτό. Τρώγεται κυρίως ωμός για να μην χάνει τη γεύση του. Χρησιμοποιείται πολύ στη Μεσογειακή διατροφή. Υπάρχει στο εμπόριο και αποξηραμένος.)
- 50γρ. βούτυρο και άλλη 1 κ.σ. για το τέλος
- 3 κ.σ. παρμεζάνα
- πιπέρι
cooklila
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 4 άτομα
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μπολ ανακατεύουμε τη μυζήθραΤυρί από την επεξεργασία τυρογάλακτος. Χρησιμοποιείται για πίτες κυρίως., το γιαούρτι, τα μυρωδικά, το ξύσμα και το αλάτι. Το αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι. Σχηματίζουμε ένα λοφάκι με το αλεύρι και κάνουμε μια τρύπα στη μέση. Ρίχνουμε στην τρύπα τα αυγά. Τα διαλύουμε με ένα πιρούνι ελαφρά, ενώ ξεκινάμε να τα αναμιγνύουμε με το αλεύρι.
- Δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια. Προσθέτουμε λίγο νεράκι για να μας βοηθήσει στο ζύμωμα. Η ζύμη μας πρέπει να είναι σφιχτή. Την αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο τυλιγμένη με μεμβράνη.
- Παίρνουμε το ¼ της ζύμης και το ανοίγουμε με αλευρωμένο πλάστη ή με την ειδική μηχανή παρασκευής ζυμαρικών. Ανοίγουμε τη ζύμη μας ώστε να μας βγει ένα λεπτό (περίπου 1-2 χιλιοστά) μακρόστενο φύλλο. Όσο πιο λεπτή κάνουμε τη ζύμη μας, τόσο καλύτερα.
- Με το ειδικό εργαλείο για τα ραβιόλια ή με μια ροδέλα κοπής πίτσας σχηματίζουμε ένα ορθογώνιο πάχους 8 εκ. Με ένα πινέλο, αλείφουμε με ελάχιστο νερό περιμετρικά το φύλλο. Βάζουμε περίπου μισό κ.γ. από τη γέμιση στο κέντρο του φύλλου ανά 2 εκατοστά. Διπλώνουμε το φύλλο κατά μήκος, πιέζουμε προσεκτικά γύρω από τη γέμιση να μην εγκλωβιστεί ο αέρας μέσα και κόβουμε με τη ροδέλα. Τα αφήνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τα πασπαλίζουμεΡίχνω ελαφρά, σε γλυκό ή φαγητό, αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. με λίγο ακόμα αλεύρι.
- Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και για την υπόλοιπη ζύμη.
- Αφαιρούμε το πολύ αλεύρι και ρίχνουμε τα ραβιόλια μας σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και τα βράζουμεΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C. για 4-5 λεπτά.
- Σε καυτό τηγάνι προσθέτουμε τα μυρωδικά μας και 50γρ. βούτυρο και τα αφήνουμε να 1-2 λεπτά σοταριστούν και να γίνουν τραγανά.
- Προσθέτουμε τα ζυμαρικά μας και ανακατεύουμε προσεκτικά. Ρίχνουμε 1-2 κουτάλες ζουμί από τα ζυμαρικά που βράσαμε και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά.
- Εκτός φωτιάς προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και την παρμεζάνα, ανακατεύουμε μια τελευταία φορά και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγη ακόμα παρμεζάνα.
Αυτό το ήξερες
Tips - Μην ξεχνάς ότι...
Όσο ανοίγουμε τη ζύμη μας, φροντίζουμε η υπόλοιπη να είναι τυλιγμένη με μεμβράνη για να μη μας στεγνώσει.
Όσο περισσότερο αλεύρι χρησιμοποιήσουμε στο άνοιγμα, τόσο πιο δύσκολα θα ανοίξουν και τόσο πιο σκληρά θα βγουν τα ζυμαρικά μας.
Δεν πετάμε τα κομμάτια της ζύμης που αφαιρούμε όταν της δίνουμε σχήμα.
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 10582
Εμφανίσεις σήμερα: 0
Νέο σχόλιο