Εύκολη σπανακόπιτα με τελεμέ Θράκης

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 5 (3 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

  • ζύμη για χωριάτικα φύλλα πίτας ή 1 πακέτο χωριάτικα φύλλα εμπορίου
  • 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 300γρ. τελεμές
  • 1 φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 αυγό καλά χτυπημένο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 80γρ. βούτυρο για το άλειμμα
cooklathina
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 8 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Ετοιμάζουμε το φύλλο αν δεν χρησιμοποιούμε εμπορίου. Αν χρησιμοποιούμε εμπορίου ξεκινάμε ετοιμάζοντας τη γέμιση.
  2. Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό) και προσθέτουμε το σπανάκι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να μαραθείΜαλακώνουμε λαχανικά (χρησιμοποιείται κυρίως για το κρεμμύδι), μαγειρεύοντας τα ελαφρά, ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους, αλλά να μην τσιγαριστούν και πάρουν  χρώμα. το σπανάκι καρυκεύουμεΠροσθέτω στο φαγητό υλικά, κυρίως μπαχαρικά ή αρωματικά, για να δώσω πιο πικάντικη γεύση. με πιπέρι και μοσχοκάρυδο και τρίβουμε τον τελεμέ μέσα στη γέμιση.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Χτυπάμε το αυγό και το προσθέτουμε στη γέμιση.
  4. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και προσθέτουμε ένα-ένα τα μισά από τα φύλλα. Βουτυρώνουμε κάθε φύλλο. Προσθέτουμε τη γέμιση και κλείνουμε από πάνω την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα. Και αυτά τα βουτυρώνουμε. Αλείφουμε με βούτυρο και από πάνω την πίτα και κόβουμε σε κομμάτια.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC μέχρι να ροδίσειΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο. η πίτα και να ψηθεί και από κάτω.

Αυτό το ήξερες

Το σπανάκι είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, μαγνήσιου, σιδήρου και βιταμινών Α και Κ. Τα αντιοξειδωτικά του προφυλάσσουν την καρδιά και τα μάτια, ενώ η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην ενδυνάμωση των...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Εμφανίσεις συνταγής: 5121 Εμφανίσεις σήμερα: 0