Οι ευεργετικές ιδιότητες του καρπουζιού

Το καρπούζι είναι ένα από τα αγαπημένα αλλά και παρεξηγημένα φρούτα του καλοκαιριού. Δεν προσφέρει στον οργανισμό μας μόνο νερό (αποτελείται κατά 90%) και ζάχαρη (5% περιεκτικότητα), αλλά είναι πολύ καλή πηγή λυκοπένιου. Το λυκοπένιο είναι γνωστό αντιοξειδωτικό με αντικαρκινική δράση και έχει ευεργετικές δράσεις για την λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Επιπλέον, το καρπούζι είναι καλή πηγή φυτικών ινών, κάλιου, βιταμίνης C, Α και  βήτα καροτίνης.

Το καρπούζι δεν περιέχει χοληστερόλη και λίπη και θεωρείται, παραδοσιακά, ότι καθαρίζει τον οργανισμό από τοξίνες, γι’αυτό είναι καλό να καταναλώνεται με άδειο στομάχι. Βοηθάει στην καταπολέμηση των φλεγμονών του ουροποιητικού συστήματος, στην καλή υγεία (και λάμψη!) του δέρματος αλλά και  στην καταπολέμηση παθήσεων του ήπατος. 

Τέλος, ένα φλιτζάνι καρπούζι μας δίνει μόνο 40 θερμίδες.

Απ' όλα τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε ότι το καρπούζι είναι ο βασιλιάς του καλοκαιριού, όχι μόνο για τη γεύση του αλλά και για τις ιδιότητες του.

Σχετικές συνταγές

Δες αναλυτικά τις συνταγές εδώ

Καρπούζι σαλάτα
Καρπούζι σαλάτα

λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Σαλάτες, Σαλάτες ωμές

Γλυκό καρπούζι

περισσότερο από 90 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Νηστίσιμες, Γλυκά, Γλυκά του κουταλιού

Καρπουζόπιτα Μήλου

περισσότερο από 90 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Πίτες και Ζύμες, Πίτες, Γλυκά, Φρούτων

Καρπούζι με προσούτο (prosciutto) και μπρι (brie)

λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Ορεκτικά, Ορεκτικά, Κρύα ορεκτικά

Γκασπάτσο καρπουζιού

λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Σούπες, Βελουτέ - Κρέμες