Το πράσο είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες από τον Ιπποκράτη. Θεωρείται διουρητικό και χρησιμοποιείται κατά της κυτταρίτιδας, κατά του πρηξίματος των χεριών και των ποδιών. Είναι...
Τάρτα με πράσο και σπανάκι
Υλικά συνταγής
για την τάρτα
- 250γρ. αλεύρι
- 1 αυγό
- 125γρ. φρέσκο βούτυρο
- 3 κ.σ. κρύο νερό
- 1 κ.γ. αλάτι
- λίγο βούτυρο για το άλειμμα της ταρτιέρας
για τη γέμιση
- 3-4 πράσα
- 500γρ. σπανάκι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζ. άνηθος ψιλοκομμένος
- ½-1 φλιτζ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- 1 φλιτζ. λευκό τυρί τριμμένο
- 2 σφηνοπότηρα ελαιόλαδο
- ½ ποτήρι κρασοπότηρο λευκό κρασί
- 1 αυγό
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- πιπέρι
cookefi
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 6-8 άτομα
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Ετοιμάζουμε την ζύμη για την τάρταΕίδος ανοικτής πίτας. Εχει γέμιση αλμυρή ή γλυκιά ανάλογα με τη συνταγή.. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε παγωμένη επιφάνεια μαζί με το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Φτιάχνουμε με τη ζύμη μια μπάλα και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Κόβουμε τα πράσα κατά μήκος και έπειτα σε λεπτές φετούλες. Πλένουμε πολύ καλά και προαιρετικά το μπλανσάρουμεΣε κοχλάζων νερό βυθίζω το υλικό που χρειάζεται μπλανσάρισμα για 1 λεπτό (ή περισσότερο ανάλογα με το τι μπλανσάρω). Ειδικά για τα λαχανικά, αμέσως μετά το βραστό νερό τα βάζουμε σε παγωμένο ή τρεχούμενο νερό ώστε να διατηρήσουν τη ζωηράδα τους.. Πλένουμε και κόβουμε σε χοντροκομμένα φύλλα το σπανάκι.
- Σε πλασοτέ κατσαρόλα, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό) και το πράσο. Μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε το σπανάκι και κλείνουμε το καπάκι να μαραθείΜαλακώνουμε λαχανικά (χρησιμοποιείται κυρίως για το κρεμμύδι), μαγειρεύοντας τα ελαφρά, ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους, αλλά να μην τσιγαριστούν και πάρουν χρώμα.. Μόλις μαραθεί το σπανάκι προσθέτουμε το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ψήνουμε μέχρι να σωθεί το κρασί και τα υγρά από τα λαχανικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λευκό τυρί και τον άνηθο ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Στη συνέχεια, ανοίγουμε με πλάστη ή με το χέρι τη ζύμη μέσα σε βουτυρωμένη ταρτιέρα με διάμετρο 23 εκατοστά, φέρνοντας τις άκρες της ζύμης μέχρι την άκρη της ταρτιέρας.
- Τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνεια της τάρτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να ροδίσειΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο. ελαφρά. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Χτυπάμε το αυγό και ανακατεύουμε με την γέμιση. Απλώνουμε την γέμιση στην τάρτα. Από πάνω πασπαλίζουμεΡίχνω ελαφρά, σε γλυκό ή φαγητό, αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. με το κεφαλοτύριΤο κεφαλοτύρι παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγμα αυτών. Θεωρείται το παλαιότερο σκληρό τυρί στην Ελλάδα..
- Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν την μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.
Αυτό το ήξερες
Το σπανάκι είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, μαγνήσιου, σιδήρου και βιταμινών Α και Κ. Τα αντιοξειδωτικά του προφυλάσσουν την καρδιά και τα μάτια, ενώ η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην ενδυνάμωση των...
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 19398
Εμφανίσεις σήμερα: 7
Νέο σχόλιο