Στρούκλι (strukli)

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 5 (1 vote)

 

Υλικά συνταγής

για τη ζύμη

  • 500γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
  • 1 κ. σ. ξύδι
  • 100ml περίπου χλιαρό νερό

για τη γέμιση

  • 600γρ. φρέσκο τυρί cottage
  • 100γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και επιπλέον 2 κ.σ.
  • 4 αυγά
  • 100ml sour cream (ή γιαούρτι παραδοσιακό)
  • αλάτι
  • πιπέρι

για την επικάλυψη

  • 1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • τριμμένο τυρί
  • αλάτι
  • λίγο βούτυρο
cooklila
Ποσότητα: 8-10 άτομα
Ευρώπη (Κροατία (Ζάγκρεμπ))

Διαδικασία συνταγής

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι προσθέτουμε το αλάτι πάνω σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και κάνουμε λακούβα στη μέση. Σπάμε ένα αυγό σε αυτή την εσοχή, προσθέτουμε το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με πιρούνι.
  2. Ανακατεύουμε λίγο χλιαρό νερό με ξίδι και σταδιακά προσθέτουμε στη ζύμη, σιγά-σιγά. Ζυμώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μέχρι να είναι λεία και ελαστική, δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακή και κολλώδης.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη, αλείφουμε το καθένα με λάδι και καλύπτουμε με μεμβράνη και από πάνω με πετσέτα. Αφήνουμε για 30 λεπτά.
  4. Ενώ η ζύμη ξεκουράζεται, ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ανακατεύουμε το βούτυρο με το τυρί cottage, τα αυγά χτυπημένα, sour cream, αλάτι και πιπέρι.
  5. Απλώνουμε ένα τραπεζομάντηλο σε τραπέζι και το πασπαλίζουμεΡίχνω ελαφρά, σε γλυκό ή φαγητό, αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. με αλεύρι. Βάζουμε 1 κομμάτι της ζύμης και ανοίγουμε με πλάστη μέχρι να γίνει λεπτό. Στη συνέχεια, το τεντώνουμε με τα χέρια από την μέση προς τα έξω ώστε να γίνει αρκετά λεπτή η ζύμη. Είναι καλό να αφήνουμε τη ζύμη για 15 λεπτά για να στεγνώσει ελαφρώς, αλλά μπορούμε να παραλείψουμε αυτό το βήμα.
  6. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε τη γέμιση πάνω στη ζύμη, στη μισή πλευρά της ζύμης. Με τη βοήθεια του τραπεζομάντιλου, γυρνάμε τη ζύμη σε ρολόΤυλιγμένες φέτες κρέατος ή ζύμης με διάφορες γεμίσεις. χρησιμοποιώντας τα χέρια μας, χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα μέρη και τα κόβουμε με ένα πιάτο. Το κάνουμε αυτό αντί να χρησιμοποιούμε μαχαίρι για να σφραγίσουν καλά οι άκρες και να μη χυθεί η γέμιση.
  7. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
  8. Αλείφουμε ένα ταψί ή πυρέξ με λίγο βούτυρο και βάζουμε το στρούκλι σε αυτό.
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Ανακατεύουμε λίγη κρέμα γάλακτος με λίγο αλάτι και περιχύνουμε από πάνω το στρούκλι. Προσθέτουμε λίγα μικρά κομμάτια βουτύρου στην κορυφή και λίγο τριμμένο τριμμένο τυρί. Ψήστε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και σερβίρετε ζεστό.
Κροατία (Ζάγκρεμπ)
Ευρώπη

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 6402 Εμφανίσεις σήμερα: 3