Σορβάς ή Σουρβά

short url (for easy share)

No votes yet

 

Υλικά συνταγής

  • 1 ποτήρι κορκότο
  • 1 ½ λίτρο νερό
  • 500γρ. παραδοσιακό γιαούρτι αγελάδος
  • 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
  • ½ φλιτζ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 κ.σ. δυόσμος φρέσκος ή 1κ.γ. αποξηραμένος
cooklathina
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 4 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, μόλις πάρει βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100°C. προσθέτουμε το κορκότο. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο βραστό νεράκι ακόμη. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι και αποσύρουμε από την φωτιά.
  2. Βάζουμε το γιαούρτι σε μπολ και προσθέτουμε σιγά σιγά ζουμί από το κορκότο, ανακατεύουμε δυνατά και γρήγορα για να μην κόψει (όπως κάνουμε αυγολέμονο). Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα και να πάρει την θερμοκρασία του κορκότο.
  3. Προσθέτουμε το μείγμα του γιαουρτιού στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Σε κατσαρόλακι ή τηγανάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε τον δυόσμο.
  4. Περιχύνουμε τη σούπα μας με το βούτυρο και σερβίρουμε.
Γενικά
Ποντιακές συνταγές

Αυτό το ήξερες

Το κορκότο είναι αποφλοιωμένο και σπασμένο σκληρό σιτάρι. Στην πράξη είναι σαν το πλιγούρι, με τη διαφορά ότι το πληγούρι είναι βρασμένο. Το κορκότο χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη κυρίως στην ποντιακή...
Το γιαούρτι, κατά κύριο λόγο το παραδοσιακό γιαούρτι, είναι πλούσιο σε ασβέστειο και πρωτεΐνες. Το γιαούρτι κάνει καλό στην υγεία καθώς οι βάκιλοι που περιέχει εξυγιαίνουν την χλωρίδα του εντέρου και...
Στην Ποντιακή κουζίνα δεν συναντάμε συχνά τη χρήση κρέατος στις συνταγές, αντίθετα χρησιμοποιούνται σαν πρώτη ύλη κυρίως τα τυροκομικά που παρασκευάζονται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα. Ανάμεσα στα...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 4438 Εμφανίσεις σήμερα: 2