Σεφουκλωτή

short url (for easy share)

No votes yet

 

Υλικά συνταγής

για το φύλλο

  • ¾ κιλό αλεύρι
  • 1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 ποτήρι του κρασιού λάδι
  • 1 ποτήρι του νερού χλιαρό νερό

για τη γέμιση

  • 2 κιλά σέφουκλα (σέσκουλα) χοντροκομμένα
  • 300γρ. ρύζι
  • 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 ματσάκι μάραθος ψιλοκομμένος
  • 1 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. λάδι
  • 1 φλιτζ. νερό
  • 1 κουταλιά κοφτή αλάτι
  • πιπέρι
cooklathina
Ποσότητα: 8 άτομα
Κυκλάδες (Νάξος)

Διαδικασία συνταγής

  1. Ετοιμάζουμε την γέμιση. Σε κατσαρόλα σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό), τα χόρτα και τα μυρωδικά. Τα τσιγαρίζουμε μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε το νερό.
  2. Μόλις αρχίσουν να βράζουν προσθέτουμε το ρύζι (αφού το πλύνουμε), το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν. Αφήνουμε να πάρουν δύο τρεις βράσειςΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100°C. και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Ετοιμάζουμε το φύλλο. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, αλάτι και στη μέση το λάδι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το χλιαρό νερό σιγά σιγά. Ζυμώνουμε και το χωρίζουμε σε δυο μπαλίτσες.
  4. ΠασπαλίζουμεΡίχνω ελαφρά, σε γλυκό ή φαγητό, αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. τον πάγκο με λίγο αλεύρι, και ανοίγουμε με τον πλάστη την κάθε μπαλίτσα, ώσπου να γίνει ένα φύλλο όσο το ταψί μας. Αλείφουμε το ταψί με λάδι, απλώνουμε το πρώτο φύλλο, ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και κλείνουμε τις άκρες στην περιφέρεια. Κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα.
  5. Με το πινέλο αλείφουμε το φύλλο μας με λάδι και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα στους 180oC-200οC (ανάλογα με τον φούρνο).
Νάξος
Κυκλάδες

Αυτό το ήξερες

Τα φρέσκα φύλλα δυόσμου ανακουφίζουν από τους πόνους των ρευματισμών, αν τα τρίψουμε στα σημεία που πονάμε. Επίσης, σταματούν τον πονοκέφαλο, αν τα τρίψουμε στο μέτωπό μας. Το τσάι του δυόσμου είναι...
Τα σέσκουλα όπως όλα τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα φύλλα τρώγονται κυρίως βρασμένα.   

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 2880 Εμφανίσεις σήμερα: 1