Ροξάκια της γιαγιάς
Υλικά συνταγής
για τη ζύμη
- 1 ποτήρι σπορέλαιο
- 2 αυγά
- 1 ποτήρι γάλα χλιαρό
- 1 πακετάκι νωπή μαγιά
- 700-800γρ. (περίπου 6 φλιτζ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ⅓ κ.γ. γαρύφαλλο και κανέλα σκόνη (στη μύτη)
- 1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
- 5 κ.σ. κακάο
για το σιρόπι
- 1½ κιλό ζάχαρη
- 4 ποτήρια νερό
- ½-1 λεμόνι (ο χυμός του)
cookefi
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 35-40 τεμάχια
Μακεδονία (Νάουσα)
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Προσθέτουμε τη μαγιά στο γάλα και την λιώνουμε.
- Ανακατεύουμε πρώτα τα υγρά υλικά μαζί, σπορέλαιο, γάλα, αυγά. Έπειτα προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε. Αλεύρι βάζουμε τόσο όσο η ζύμη μας να γίνει μαλακή, να μην κολλάει στο χέρι.
- Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
- Μοιράζουμε την ζύμη μας σε 4 μπάλες. 3 μπάλες θα αφήσουμε λευκές και στη μια θα προσθέσουμε κακάο.
- Στο ζυμάρι που θα κάνουμε σοκολατένιο προσθέτουμε το κανελογαρύφαλλο, το ξύσμαΤο εξωτερικό μέρος της φλούδας των εσπεριδοειδών το οποίο χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε γλυκά ή φαγητά. Με τρίφτη στο ψιλό σημείο ξύνουμε το φρούτο (π.χ. πορτοκάλι) και παίρνουμε το ξύσμα του. πορτοκαλιού και το κακάο (ανάλογα με την μάρκα και την ποιότητα, τόσο όσο να γίνει σκούρη η ζύμη μας). Αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε και ελάχιστο γάλα. Χωρίζουμε την σοκολατένια ζύμη μας σε 3 μέρη.
- Ανοίγουμε με πλάστη τα λευκά κομμάτια ζύμης σε παραλληλόγραμο. Ανοίγουμε κάθε μέρος από την σοκολατένια ζύμη με τα χέρια σε φυτίλι.
- Στην άκρη κάθε παραλληλόγραμου λευκής ζύμης ακουμπάμε το σοκολατένιο φυτίλι. Τυλίγουμε σε ρολο και κόβουμε σε κομμάτια περίπου 2½ εκατοστών (1½ δάχτυλο περίπου).
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Λαδώνουμε ένα ταψάκι βάζουμε τα ροξάκια μέσα και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουνΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό, μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο.. Αφήνουμε τα ροξάκια να κρυώσουν.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι, σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μαζί ανακατεύουμε και αφήνουμε από την ώρα που θα πάρουν βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100°C. για 5 λεπτά.
- Σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι και κρύα τα ροξάκια. Αν θέλουμε τα ροξάκια μαλακά, τα απλώνουμε σε πιατέλα και στο ταψί και τα περιχύνουμε με το σιρόπι που περίσσεψε. Ενδιάμεσα, τα γυρνάμε για να σιροπιαστούν καλά και από τις δύο πλευρές.
Νάουσα
Μακεδονία
Το βίντεο της συνταγής
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 110521
Εμφανίσεις σήμερα: 1
Νέο σχόλιο