Ριζότο Πηλιωρήτικο

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 5 (2 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

  • 300γρ. ρύζι (αρμπόριο/νυχάκι/καρολίνα/καρναρόλι (σε ντελικατέσεν)/βιαλόνε νάνο (μόνο σε επιλεγμένα ντελικατέσεν))
  • 1 λίτρο ζωμός από κόκκαλα μοσχαρίσια
  • 1 μέτριο λουκάνικο χωριάτικο
  • 2 πιπεριές πράσινες ψιλοκομμένες
  • 2 μικρές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 250ml κρασί λευκό ξηρό
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50γρ. βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Θεσσαλία (Πήλιο)

Διαδικασία συνταγής

  1. Καθαρίζουμε το λουκάνικο από τη φλούδα του και το κόβουμε ψιλά κομματάκια.
  2. ΣοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα., σε μέτρια φωτιά, στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το λουκάνικο μέχρι να ροδίσειΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο.. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  3. Προσθέτουμε τις πιπεριές, σοτάρουμε για 3 λεπτά και μετά ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά (μέχρι να γυαλίσει).
  4. Προσθέτουμε το κρασί μαζί με τις ντομάτες και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα (η ποσότητα των υγρών θα πρέπει να είναι τόση ώστε να καλύπτει ίσα-ίσα το ρύζι). Μόλις απορροφηθεί το κρασί ανεβάζουμε το μάτι στο μισό.
  5. Ρίχνουμε σιγά-σιγά ζεστό ζωμόΥγρό στο οποίο έχουμε βράσει διάφορα υλικά κατά περίπτωση και το οποίο το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε περισσότερη γεύση και άρωμα στα φαγητά. τόσο ώστε να μόλις να καλύπτει το ρύζι. Πριν ρίξουμε κι άλλο ζωμό θα πρέπει να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη ποσότητα που ρίξαμε.
  6. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μόλις απορροφάται ο προηγούμενος που μπήκε και ανακατεύουμε.
  7. Αλατίζουμε και βάζουμε σταδιακά την τελευταία δόση του ζωμού ώστε να διαπιστώσουμε αν χρειάζεται όλη την ποσότητα. (Δοκιμάζουμε)
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο έχει λίγο ακόμη υγρό γιατί θα το «πιει» μέχρι να σερβίρουμε.
  9. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  10. Προσθέτουμε τριμμένη παρμεζάνα ή μια ελληνική πικάντικη γραβιέρα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Πήλιο
Θεσσαλία

Αυτό το ήξερες

Για να καταλάβουμε αν πρέπει να βάλουμε κι άλλο ζωμό στο τηγάνι μας σέρνουμε την κουτάλα μας στον πάτο του σκεύους. Αν το ρύζι αφήνει κενό και χρειάζεται κάποια δευτερόλεπτα για να ξανακαλύψει το...

Tips - Μην ξεχνάς ότι...

Για τη συγκεκριμένη συνταγή ίσως χρειαστεί λιγότερος ζωμός, ανάλογα με την ποικιλία ρυζιού που χρησιμοποιούμε.

Σχόλια

Από τον qupa την ημ/νία 11/25/2012 - 12:00
Καταπληκτικό φαγάκι, το έφτιαξα χθες! Ό,τι πρέπει για τις κρύες μέρες του χειμώνα, παρέα με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί!

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 3928 Εμφανίσεις σήμερα: 4