Για να καταλάβουμε αν πρέπει να βάλουμε κι άλλο ζωμό στο τηγάνι μας σέρνουμε την κουτάλα μας στον πάτο του σκεύους. Αν το ρύζι αφήνει κενό και χρειάζεται κάποια δευτερόλεπτα για να ξανακαλύψει το...
Ριζότο με πέστο λιαστής ντομάτας
Υλικά συνταγής
για το ριζότο
- 300γρ. ρύζι (αρμπόριο/νυχάκι/καρολίνα/καρναρόλι (σε ντελικατέσεν)/βιαλόνε νάνο (μόνο σε επιλεγμένα ντελικατέσεν))
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κότας
- 3 κ.σ. πέστο λιαστής ντομάτας
- 250ml κρασί λευκό ξηρό
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50γρ. βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
για το πέστο
- 1 βάζο λιαστές ντομάτες
- 1 φλιτζ. φύλλα βασιλικού
- 2 σκελίδες σκόρδο
- ½ φλιτζ. παρμεζάνα
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. πιπέρι
cooklila
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 4 άτομα
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
για το πέστο
- Βάζουμε σε ένα μπλέντερ τις λιαστές ντομάτες με το λάδι τους, το βασιλικόΑρωματικό φυτό. Τρώγεται κυρίως ωμός για να μην χάνει τη γεύση του. Χρησιμοποιείται πολύ στη Μεσογειακή διατροφή. Υπάρχει στο εμπόριο και αποξηραμένος., το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι και τα χτυπάμε.
- Τοποθετούμε το μίγμα σ' ένα μπολ και προσθέτουμε την παρμεζάνα.
- Δοκιμάζουμε το μίγμα στο αλάτι και προσθέτουμε εφόσον χρειάζεται.
για το ριζότο
- Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο.
- Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. για 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά (μέχρι να γυαλίσει).
- Σβήνουμε Σταματάω το σοτάρισμα, μαγείρεμα ή τσιγάρισμα ρίχνωντας στο φαγητό κρασί, ζωμό ή άλλο υγρό. με κρασί και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα (η ποσότητα του κρασιού θα πρέπει να είναι τόση ώστε να καλύπτει ίσα-ίσα το ρύζι, το υπόλοιπο θα το ρίξουμε μετά με την πρώτη δόση ζωμούΥγρό στο οποίο έχουμε βράσει διάφορα υλικά κατά περίπτωση και το οποίο το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε περισσότερη γεύση και άρωμα στα φαγητά.). Μόλις απορροφηθεί το κρασί ανεβάζουμε το μάτι στο μισό.
- Ρίχνουμε σιγά-σιγά το υπόλοιπο κρασί και ζεστό ζωμό τόσο ώστε να καλύπτει το ρύζι ίσα-ίσα και όχι να το πνίγει.
- Πριν ρίξουμε κι άλλο ζωμό θα πρέπει να έχει απορροφηθεί η προηγούμενη ποσότητα που ρίξαμε. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ζωμό μόλις απορροφάται ο προηγούμενος που μπήκε και ανακατεύουμε.
- Αλατίζουμε και βάζουμε σταδιακά την τελευταία δόση του ζωμού ώστε να διαπιστώσουμε αν χρειάζεται όλη την ποσότητα. (Δοκιμάζουμε)
- Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο έχει λίγο ακόμη υγρό γιατί θα το «πιει» μέχρι να σερβίρουμε.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.
- Προσθέτουμε το πέστοΣάλτσες που γίνονται πολτοποιώντας το βασικό υλικό που θελουμε να κάνουμε πέστο με ελαιόλαδο και σκόρδο (και άλλα υλικά ανάλογα με τη συνταγή) και στο τέλος προσθέτουμε παρμεζάνα ή πεκορίνο τυρί. Πιο γνωστό είναι το pesto genovese (πέστο βασιλικού.) Οι σάλτσες πέστο γίνονται σήμερα σε μίξερ χάρην γρηγοράδας και ευκολίας, το καλύτερο αποτέλεσμα όμως έχουν τα πέστο που γίνονται στο γουδί. λιαστής ντομάτας, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Αυτό το ήξερες
Οι λιαστές ντομάτες είναι πλούσια πηγή σιδήρου και είναι το παραδοσιακό μέσο για να γευόμαστε, όλη τη χρονιά, το αγαπημένο μας καλοκαιρινό λαχανικό.
Tips - Μην ξεχνάς ότι...
Το πέστο λιαστής ντομάτας αν διατηρηθεί σε αεροστεγές δοχείο διατηρείται 1 εβδομάδα στο ψυγείο .
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 9186
Εμφανίσεις σήμερα: 6
Νέο σχόλιο