Το πράσο είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες από τον Ιπποκράτη. Θεωρείται διουρητικό και χρησιμοποιείται κατά της κυτταρίτιδας, κατά του πρηξίματος των χεριών και των ποδιών. Είναι...
Πρασόπιτα
Υλικά συνταγής
- ζύμη για χωριάτικα φύλλα πίτας ή φύλλα χωριάτικα εμπορίου
- 6 πράσα κομμένα σε ροδέλες
- 100γρ. λευκό τυρί ή φέταΠΟΠ τυρί της Ελλάδας. Τυρί που διατηρείται σε άλμη. Έχει ελαφρά, υπόξινη και αλμυρή γεύση. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή από αιγοπρόβειο. Μπορούμε να την βρούμε από σκληρή έως και πολύ μαλακή μορφή.
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 αυγά
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 50γρ. βούτυρο
- 4 κ .σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
cookefi
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 8-10 άτομα
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη για τα φύλλα αν δεν χρησιμοποιούμε εμπορίου. Διαλύουμε πρώτα τη μαγιά σε λίγο νερό. Σε μια μπασίνα βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το νισεστέ. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνουμε. Η ζύμη μας θέλουμε να γίνει εύπλαστη, αλλά όχι πολύ μαλακή.
- Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί 45 λεπτά με 1 ώρα.
- Όσο ξεκουράζεται η ζύμη πλένουμε και κόβουμε τα πράσα και τα μυρωδικά.
- Σε κατσαρόλα με κοχλάζον νερό μπλανσάρουμεΣε κοχλάζων νερό βυθίζω το υλικό που χρειάζεται μπλανσάρισμα για 1 λεπτό (ή περισσότερο ανάλογα με το τι μπλανσάρω). Ειδικά για τα λαχανικά, αμέσως μετά το βραστό νερό τα βάζουμε σε παγωμένο ή τρεχούμενο νερό ώστε να διατηρήσουν τη ζωηράδα τους. για μερικά λεπτά τα πράσα για να μην είναι βαριά.
- Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό). Προσθέτουμε τα πράσα αφού τα στραγγίζουμε, τον μαϊντανό και τα μπαχαρικά. Μόλις μαραθούνΜαλακώνουμε λαχανικά (χρησιμοποιείται κυρίως για το κρεμμύδι), μαγειρεύοντάς τα ελαφρά, ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους, αλλά να μη τσιγαριστούν και πάρουν χρώμα. τα πράσα αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Τρίβουμε το τυρί και το ανακατεύουμε στη γέμιση. Όταν η γέμιση κρυώσει, προσθέτουμε τα αυγά πολύ καλά χτυπημένα και ανακατεύουμε μαλακά.
- Όσο η γέμιση κρυώνει ανοίγουμε τα φύλλα. Πιάνουμε τη ζύμη, τη ζυμώνουμε ελαφρώς και την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια (σε μέγεθος λεμονιού).
- Έπειτα ανοίγουμε τα φύλλα, καλύπτοντας τις μπάλες της ζύμης με νισεστέ. Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε το ταψί μας και βάζουμε στον πάτο τα μισά φύλλα λαδώνοντας τα ένα-ένα.
- Προσθέτουμε όλο το μίγμα και από πάνω τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα λαδωμένα και αυτά.
- Αν τα φύλλα προεξέχουν έξω από το ταψί τα τυλίγουμε. Ίσως χρειαστεί λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο επιπλέον για το άλειμμα.
- Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια, προαιρετικά πασπαλίζουμεΡίχνω ελαφρά, σε γλυκό ή φαγητό, αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, κανέλα κ.ά. με σουσάμι και ψήνουμε στους 180-200οC για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσειΨήνω σε δυνατό φούρνο ή σοτάρω σε λιπαρή ουσία ένα υλικό μέχρι να πάρει χρώμα ροδοκόκκινο..
Αυτό το ήξερες
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 31570
Εμφανίσεις σήμερα: 9
Νέο σχόλιο