Πένες με χταποδάκι και σάλτσα λιαστής ντομάτας

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4.3 (3 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

για το χταπόδι

  • 1 χταπόδι (1 κιλό περίπου)
  • 1 κρεμμύδι ολόκληρο
  • ⅔ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 6 κόκκοι μαύρο πιπέρι

για τη μακαρονάδα

  • 1 πακέτο πένες
  • 6 λιαστές ντομάτες κομμένες στη μέση
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 6 ντομάτες φρέσκιες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε ζάρια
  • ⅓ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • ½ φλιτζ. λευκό κρασί
  • ⅔ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • ⅓ κ.γ. μπαχάρι
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
cooklathina
Ποσότητα: 4-6 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Πλένουμε το χταπόδι.
  2. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό, ολόκληρο το κρεμμύδι, τη δάφνη, το λάδι και το πιπέρι.
  3. Μόλις πάρει βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C. το νερό, προσθέτουμε το χταπόδι. Φροντίζουμε το νερό να καλύπτει ίσα-ίσα το χταπόδι.
  4. Χαμηλώνουμε στο μέτριο τη θερμοκρασία και βράζουμε για 45 λεπτά περίπου.
  5. Σουρώνουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε κομματάκια.
  6. Βράζουμε τις πένες αλ ντέντεΣτο δόντι. Φαγητό, κυρίως ζυμαρικά αλλά και λαχανικά, μαγειρεμένο τόσο όσο να «κρατάει» λίγο. και κρατάμε λίγο από το νερό που τις βράσαμε.
  7. Σε μία κατσαρόλα, σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, προσθέτουμε τα κομματάκια του χταποδιού και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  8. ΣβήνουμεΣταματάω το σοτάρισμα, μαγείρεμα ή τσιγάρισμα, ρίχνωντας στο φαγητό κρασί, ζωμό ή άλλο υγρό. με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τις φρέσκιες ντομάτες, τις λιαστές, 1 φλιτζάνι από το ζωμό του χταποδιού, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.
  9. ΣιγοβράζουμεΒράσιμο σχεδόν στο σημείο του βρασμού, έτσι ώστε να τρεμουλιάζει σταθερά το υγρό έχουμε στην κατσαρόλα. για 20 λεπτά και προσθέτουμε λίγο ακόμη ζωμό απο το χταπόδι, αν χρειαστεί.
  10. Προσθέτουμε στη σάλτσα τις πέννες και 3-4 κουταλιές νερό από αυτό που τις βράσαμε.
  11. Προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  12. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και αν δεν είναι περίοδος νηστίας σερβίρουμε με τυρί της αρεσκείας μας (φέτα, κεφαλοτύρι, παρμεζάνα).

Αυτό το ήξερες

Tο χταπόδι είναι πηγή ζωϊκής πρωτεΐνης, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ω-3 λιπαρών οξέων και πολλών μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Έχει τη λιγότερη χοληστερίνη από όλα τα θαλασσινά.
Οι λιαστές ντομάτες είναι πλούσια πηγή σιδήρου και είναι το παραδοσιακό μέσο για να γευόμαστε, όλη τη χρονιά, το αγαπημένο μας καλοκαιρινό λαχανικό.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 3356 Εμφανίσεις σήμερα: 0