Παστίτσιο λαχανικών

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4 (1 vote)

 

Υλικά συνταγής

  • 1 πακέτο μακαρόνι Νο2 (500γρ.)
  • 1 μελιτζάνα κομμένη σε ζάρια
  • 1 κολοκυθάκι κομμένο σε ζάρια
  • 2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε ζάρια
  • 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε ζάρια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 750γρ. ντομάτες φρέσκιες ώριμες
  • 4 κ.σ. κεφαλοτύρι
  • 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Υλικά για τη μπεσαμέλ

  • 1 λίτρο γάλα
  • 100γρ. αλεύρι
  • 100γρ. βούτυρο
  • 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
cooklathina
Ποσότητα: 6 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά , αλ ντέντεΣτο δόντι. Φαγητό, κυρίως ζυμαρικά αλλά και λαχανικά, μαγειρεμένο τόσο όσο να ''κρατάει'' λίγο..
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  3. Σε μία κατσαρόλα, σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  4. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές (κόκκινες και πράσινες). Σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά.
  5. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αφού τις περάσουμε από το μπλέντερ. Καρυκεύουμε με αλάτι , πιπέρι και ζάχαρη.
  6. Μόλις πάρει βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C., χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε για 20 λεπτά να σιγοβράσουν.
  7. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλΓαλλική σάλτσα με βούτυρο, αλεύρι, γάλα. Γνωστή στην ελληνική κουζίνα για την χρησιμότητα της στον παραδοσιακό μουσακά αλλά και στο παστίτσιο. Το όνομα της το πήρε από τον δημιουργό της, Λουί ντε Μπεσαμέλ.: Ζεσταίνουμε το γάλα.
  8. Κάνουμε ένα ρου , σε μία κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας με σύρμα. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
  10. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα ζυμαρικά και τα λαχανικά με τη σάλτσα τους. Τα ανακατεύουμε.
  11. Απλώνουμε από πάνω την μπεσαμέλ.
  12. Πασπαλίζουμε με κεφαλοτύριΤο κεφαλοτύρι παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγμα αυτών. Θεωρείται το παλαιότερο σκληρό τυρί στην Ελλάδα. και ρίχνουμε ,διάσπαρτα στο ταψί , το βούτυρο σε κομματάκια.
  13. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ και να λιώσουν τα τυριά.
  14. Σερβίρουμε.

Αυτό το ήξερες

Η ντομάτα καλλιεργήθηκε συστηματικά για πρώτη φορά στο Περού. Ήταν άγνωστη στην Ευρώπη μέχρι το 1544, οπότε και οι Ιταλοί της έδωσαν το όνομα "χρυσό μήλο"!

Tips - Μην ξεχνάς ότι...

Μπορείτε να κάνετε τη συνταγή με το μπριάμ που σας περίσσεψε από χθες...και οικονομία και νοστιμιά!
Η μπεσαμέλ διατηρείται στο ψυγείο εώς και 3 μέρες, αρκεί να είναι καλά σκεπασμένη.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Εμφανίσεις συνταγής: 4260 Εμφανίσεις σήμερα: 4