Ντομάτες γεμιστές με ρύζι

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4.8 (6 ψήφοι)

 

Υλικά συνταγής

  • 8 ντομάτες ώριμες
  • 200-250γρ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα (υπολογίζουμε 2 κ.σ. ρύζι για κάθε μέτριου μεγέθους ντομάτα)
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι
cookon
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 4 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Καθαρίζουμε τις ντομάτες, τις πλένουμε εξωτερικά, κόβουμε ένα οριζόντιο κομμάτι από την κάτω πλευρά τους και αδειάζουμε τη σάρκα τους με κουταλάκι. Την σάρκα τους την κρατάμε και την περνάμε από μπλέντερ.
  2. Σε κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. το κρεμμύδι. Μόλις μαραθείΜαλακώνουμε λαχανικά (χρησιμοποιείται κυρίως για το κρεμμύδι), μαγειρεύοντας τα ελαφρά, ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους, αλλά να μην τσιγαριστούν και πάρουν  χρώμα. προσθέτουμε τις σάρκες από τις ντομάτες (εκτός από 1 φλιτζ. που θα χρησιμοποιήσουμε αργότερα), τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη.
  3. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Πλένουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στη κατσαρόλα. Ανακατεύουμε για να μην κολλήσει και προσθέτουμε και τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
  4. Σιγοβράζουμε τη φάρσαΌρος που χρησιμοποιείται για την γέμιση ή για τροφές που περιέχουν γέμιση. για 5 λεπτά και αποσύρουμε από την φωτιά.
  5. Γεμίζουμε τις ντομάτες (όχι μέχρι πάνω, γιατί το ρύζι διογκώνεται κατά το ψήσιμο) και τις βάζουμε σε ταψί. Αλατίζουμε από πάνω και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και 1 φλιτζ. ντομάτα που κρατήσαμε.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C. Βάζουμε λίγο νεράκι στο ταψί και το τοποθετούμε στο φούρνο.
  7. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 °C και ψήνουμε για περίπου 1 ½ ώρα.
  8. Σερβίρουμε ζεστά αλλά και κρύα.

Αυτό το ήξερες

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, γνωστό αντιοξειδωτικό με αντικαρκινική δράση. Επιπλέον περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη E και βιταμίνες του συμπλέγματος B, φολικό οξύ και φλαβονοειδείς ουσίες...

Tips - Μην ξεχνάς ότι...

Διαλέγουμε τις ντομάτες μας σε ίδιο περίπου μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 57677 Εμφανίσεις σήμερα: 7