Ντολμάδες ποντιακοί

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 5 (1 vote)

 

Υλικά συνταγής

  • 2 κιλά λάχανο
  • 4 πατάτες κανονικού μεγέθους
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 φλιτζ. πλιγούρι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πιπέρι κόκκινο καυτερό
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • ½ κ.γ. πιπέρι
  • 1 ½ φλιτζ. ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο
  • 1 κ.σ. φρεσκο βούτυρο
cooklathina
Ποσότητα: 4-6 άτομα

Διαδικασία συνταγής

  1. Μπλανσάρουμε το λάχανο και ξεχωρίζουμε τα φύλλα του.
  2. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες να βράσουν (αφού τις έχουμε καθαρίσει και κόψει σε μικρότερα κομμάτια) μέχρι να μαλακώσουν. Τις πολτοποιούμε με πηρούνι.
  3. Σε τηγανάκι σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), μόλις μαραθούν προσθέτουμε τις πατάτες, τον μαϊντανό, τα μπαχαρικά και μετά από δύο λεπτά το πλιγούρι.
  4. Αφήνουμε την γέμιση λίγο να κρυώσει και ξεκινάμε το τύλιγμα. Σε κατσαρόλα βάζουμε το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και γεμίζουμε τον πάτο της με μερικά χοντρά κομμάτια λάχανο που δεν μπορούμε να τυλίξουμε σε ντολμάδες. Βάζουμε γέμιση και τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες μας.
  5. Τους βάζουμε κολλητά και γεμίζουμε την κατσαρόλα, από πάνω βάζουμε τη δεύτερη στρώση ντολμάδες σταυρωτά με τους κάτω για να μην έχουν φόβο να διαλυθούν. Ρίχνουμε διάσπαρτα μέσα στη κατσαρόλα κομματάκια φρέσκο βούτυρο. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Συμπληρώνουμε με χυμό λεμονιού και νερό τόσο όσο ίσα ίσα να φτάνει τους τελευταίους λαχανοντολμάδες, να μην τους σκεπάζει. Βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα πάνω από τους ντολμάδες.
  6. ΣιγοβράζουμεΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C. για μισή ώρα (από την ώρα που θα πάρει βράση). Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγη πάπρικα γλυκιά.
Γενικά
Ποντιακές συνταγές

Αυτό το ήξερες

Αν υποφέρετε από πόνους στις κλειδώσεις, αφήστε στο φούρνο για μερικά λεπτά φύλλα λάχανου να ζεσταθούν και ακουμπήστε τα στην πάσχουσα περιοχή. 
Στην Ποντιακή κουζίνα δεν συναντάμε συχνά τη χρήση κρέατος στις συνταγές, αντίθετα χρησιμοποιούνται σαν πρώτη ύλη κυρίως τα τυροκομικά που παρασκευάζονται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα. Ανάμεσα στα...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 3317 Εμφανίσεις σήμερα: 2