Κοτόπουλο με ελιές και γραβιέρα Νάξου

short url (for easy share)

No votes yet

 

Υλικά συνταγής

  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες (1 ½ κιλό περίπου)
  • 15 ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε φέτες
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 500γρ. ντομάτα φρέσκια περασμένη από το μούλτι (2 φλιτζ.) ή 1 συσκευασία χυμός ντομάτας εμπορίου
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 φλιτζ. γραβιέρα ΝάξουΠΟΠ. Είναι η μοναδική γραβιέρα που παρασκευάζεται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα. Έχει γλυκιά γεύση. Η Κυκλαδίτικη γραβιέρα παρασκευάζεται σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, αλλά έχει κάποιες διαφορές στο χρώμα και στη γεύση εξαιτίας της διατροφής των ζώων. Μόνο της Νάξου είναι αναγνωρισμένη ως ΠΟΠ. τριμμένη ή σε κύβους
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 ποτ. κρασιού κόκκινο κρασί
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι
  • πιπέρι
cooklathina
Ποσότητα: 4 - 6 άτομα
Κυκλάδες (Νάξος)

Διαδικασία συνταγής

  1. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες (ή ζητάμε από τον κρεοπώλη να το κόψει). Το πλένουμε καλά με κρύο νερό και ξύδι. Αφήνουμε να στραγγίξει από το νερό.
  2. ΜαρινάρουμεΗ διαδικασία μαριναρίσματος. Σε υγρό βάζουμε τρόφιμα για να τα κάνουμε πιο τρυφερά και νόστιμα. Στις μαρινάδες χρησιμοποιούνται και αρωματικά λαχανικά και μπαχαρικά. το κοτόπουλο για 3 ώρες στο κρασί, τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ρίγανη, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Μετά το πέρας των 3 ωρών, βγάζουμε τα κομμάτια του κρέατος από τη μαρινάδα με μία τρυπητή κουτάλα.
  3. Σε μία κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. από όλες τις πλευρές τα κομμάτια του κοτόπουλου.
  4. Προσθέτουμε τα υλικά της μαρινάδας, εκτός από το κρασί και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τη ντομάτα. Διαλύουμε τον πελτέ σε ένα ποτήρι νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  6. Προσθέτουμε το κρασί από τη μαρινάδα και ένα ποτήρι νερό.
  7. Μόλις πάρει βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100°C., χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, με την κατσαρόλα να είναι σκεπασμένη.
  8. Προσθέτουμε τις ελιές και συνεχίζουμε το βράσιμο για ½ ώρα περίπου.
  9. Όταν έχει μαλακώσει αρκετά το κοτόπουλο, ρίχνουμε τη γραβιέρα.
  10. Σερβίρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Προαιρετικά, συνοδεύουμε με πουρέΒρασμένη και πολτοποιημένη τροφή, περασμένη από μηχανή του πουρέ ή από τρυπητό. πατάτας ή βραστές πατάτες.
Νάξος
Κυκλάδες

Αυτό το ήξερες

Για την αποφυγή σαλμονέλας κατά την αγορά κοτόπουλου: Ελέγξτε προσεκτικά την ημερομηνία λήξης της συσκευασίας. Πιάστε την συσκευασία ώστε να διαπιστώσετε ότι το περιεχόμενο διατηρείται ψυχρό. Αφού...
Αποφύγετε να αφήνετε τα ωμά πουλερικά εκτός ψυγείου για πάνω από 1 ώρα.
Οι ελιές είναι πολύ χρήσιμες για τη διατροφή μας και δεν είναι τόσο επικίνδυνες σε θερμίδες όπως πιστεύουν μερικοί. 5 μικρές ελιές ή 3 μεγάλες μας δίνουν μόλις 45 θερμίδες. Οι ελιές δρουν ευεργετικά...
Η γραβιέρα είναι σκληρό ελληνικό κίτρινο τυρί, που παρασκευάζεται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και με διαφορετικά είδη γάλακτος. Κατά την παραγωγή, η γραβιέρα μπαίνει σε καλούπια διάφορων μεγεθών που...

Tips - Μην ξεχνάς ότι...

Οι παλιές νοικοκυρές έβαζαν στα φαγητά κατσαρόλας και ένα κομματάκι φρέσκο βούτυρο για άρωμα.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 2643 Εμφανίσεις σήμερα: 2