Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια της Δωρίτσας
Υλικά συνταγής
- 440γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
- 1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερΣκόνη που κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο και βοηθάει στη διόγκωση (να φουσκώσουν) κέικ, τηγανίτες και άλλα γλυκίσματα. κοσκινισμένο
- 1 πρέζα αλάτι
- 320γρ. βούτυρο φρέσκο
- 210γρ. ζάχαρη
- 1 αυγό μεγάλο
- 1 κ.σ. γάλα
- 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
- 2 βανίλιες
για το γλάσο και το στόλισμα
- άχνη ζάχαρη
- 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 40ml. ασπράδι αυγού παστεριωμένο (στα ψυγεία των super market) (
- 150-200γρ. τρούφα πολύχρωμη (προαιρετικά)
cookon
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 30 μεγάλα κουλουράκια
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το ξύσμαΤο εξωτερικό μέρος της φλούδας των εσπεριδοειδών το οποίο χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε γλυκά ή φαγητά. Με τρίφτη στο ψιλό σημείο ξύνουμε το φρούτο (π.χ. πορτοκάλι) και παίρνουμε το ξύσμα του. πορτοκαλιού και το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το αλεύρι και το μπέικιν και χτυπάμε με το μίξερ στην πολύ χαμηλή ταχύτητα ή ζυμώνουμε με το χέρι.
- Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 2 μπάλες, τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Αλευρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και την ζύμη από πάνω και ανοίγουμε σε χοντρά φύλλα.
- Παίρνουμε κουπάτ της αρεσκείας μας και κόβουμε τα κουλουράκια. Σε ταψί βάζουμε λαδόκολλα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
- Ψήνουμε τα κουλουράκια μας για 15 λεπτά περίπου ανάλογα με την δύναμη του φούρνου. Να είναι σκληρά από την κάτω πλευρά. Δεν είναι απαραίτητο να πάρουν χρώμα.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί πριν τα βγάλουμε και ετοιμάζουμε το γλάσοΛεπτή στρώση επικάλυψης γλυκισμάτων, μπισκότων. Μείγμα άχνης ζάχαρης και νερού. Με την προσθήκη χρωμάτων ζαχαροπλαστικής φτιάχνουμε και γλάσο σε διάφορα χρώματα.. Ανακατεύουμε το ασπράδι και το λεμόνι και προσθέτουμε άχνη τόση όση να γίνει πηχτό το μείγμα. Με κορνέ ή με μια σύριγγα (30-60cm) κάνουμε σχέδια ή καλύπτουμε τα μπισκότα από πάνω. Αν χρησιμοποιούμε τρούφα, βάζουμε τρούφα σε πιάτο και μόλις κάνουμε το σχέδιο που θέλουμε με το γλάσο, το βουτάμε στην τρούφα η τα πασπαλίζουμε από πάνω. Αφήνουμε σε λαδόκολλα να στεγνώσουν.
- Μπορούμε να τα κάνουμε δωράκια. Παίρνουμε διάφανα σακκουλάκια και κορδέλες της αρεσκείας μας και τυλίγουμε κάθε κουλουράκι χωριστά.
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 41483
Εμφανίσεις σήμερα: 4
Νέο σχόλιο