Το κουσκούς έχει πιθανότατα καταγωγή από την βόρεια Αφρική, καθώς υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα του 10ου αιώνα, που αποτελούνται από σκεύη κουζίνας που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αυτού του...
Ελάφι στη γάστρα με κουσκούς
Υλικά συνταγής
- 1 ½ κιλό σπάλα από ελάφι κομμένο σε μερίδες
- 2 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 6 μεγάλες ντομάτες περασμένες από μούλτι
- 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε ζάρια
- 2 ποτήρια κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 καρότα
- 1 κ.γ. μπαχάρι κόκκους
- 2-3 φύλλα δάφνης
- αλάτι
- 1 κ.γ. πιπέρι μαύρο κόκκους
για το κουσκούς
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 500γρ. ζουμί από το ελάφι
- 500γρ. κουσκούς
- ⅓ φλιτζ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
cookefi
Δυσκολία: εύκολες
Ποσότητα: 4 - 6 άτομα
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- ΜαρινάρουμεΗ διαδικασία μαριναρίσματος. Σε υγρό βάζουμε τρόφιμα για να τα κάνουμε πιο τρυφερά και νόστιμα. Στις μαρινάδες χρησιμοποιούνται και αρωματικά λαχανικά και μπαχαρικά. το κρέας σε ένα βαθύ σκεύος μαζί με την ντομάτα, τον πελτέ, τα λαχανικά τη δάφνη, το μπαχάρι, το μισό λάδι και το κρασί. Αφήνουμε για μια νύχτα στο ψυγείο.
- Αφαιρούμε το κρέας από την μαρινάδα καθώς και τα λαχανικά και κρατάμε το ζουμί.
- ΣοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο λάδι το κρέας και μόλις θωρακιστεί, προσθέτουμε τα λαχανικά και σβήνουμεΣταματάω το σοτάρισμα, μαγείρεμα ή τσιγάρισμα ρίχνωντας στο φαγητό κρασί, ζωμό ή άλλο υγρό. με το ζουμί της μαρινάδας. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
- Τοποθετούμε στην γάστρα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε στους 200οC σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 2 ½ ώρες.
- Φτιάχνουμε το κουσκούς. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 3 με 4 λεπτά. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε το ζουμί από το ελάφι (500ml).
- Μόλις πάρει βράση ο ζωμόςΥγρό στο οποίο έχουμε βράσει διάφορα υλικά κατά περίπτωση και το οποίο το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε περισσότερη γεύση και άρωμα στα φαγητά., προσθέτουμε το κουσκούς αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ανακατεύουμε και καλύπτουμε την κατσαρόλα με διαφανή μεμβράνη.
- Αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου να τραβήξει το κουσκούς όλο το ζωμό. Το ανακατεύουμε με πιρούνι για να το αφρατέψουμε.
- Σερβίρουμε το ελάφι με το κουσκούς και λίγη από την σάλτσα πο έχει μείνει στην γάστρα.
Αυτό το ήξερες
Το κουσκούς είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και βιταμίνες. Επίπλέον, οι φυτικές ίνες που περιέχει συμβάλλουν στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου αλλά και των λιπιδίων στο αίμα.
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 20185
Εμφανίσεις σήμερα: 1
Νέο σχόλιο