Η καταγωγή του χαλβά

 

Ο χαλβάς είναι ένα γλυκό, που μπορεί κανείς να βρει σε διάφορες παραλλαγές σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Mέσης Ανατολής. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς μπήκε στην Ελλάδα, πιθανολογείται ότι πέρασε στην ελληνική κουζίνα προς το τέλος του 12ου αιώνα. Η ονομασία του προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από την αραβική ρίζα hulw (χαλβά) που σημαίνει γλυκό. Υπάρχουν πολλών ειδών χαλβάδες, από τους γνωστότερους είναι ο σησαμένιος, ο σιμιγδαλένιος, ο φαρσαλινός ή παζαριώτικος, ο παραδοσιακός χαλβάς των Φαρσάλων, ο περσικός και ο κετέν χαλβάς. Ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του, ο χαλβάς μπορεί να θεωρηθεί γλυκό νηστίσιμο.

Σχετικές συνταγές

Δες αναλυτικά τις συνταγές εδώ

Χαλβάς σιμιγδαλένιος
Χαλβάς σιμιγδαλένιος

λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Νηστίσιμες, Γλυκά, Ταψιού - Σιροπιαστά

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σταφίδες

λιγότερο από 60 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Νηστίσιμες, Γλυκά, Ταψιού - Σιροπιαστά

Χαλβάς πολίτικος νηστίσιμος

λιγότερο από 60 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Νηστίσιμες, Γλυκά, Ταψιού - Σιροπιαστά

Δροσερός χαλβάς με ζελέ

λιγότερο από 60 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Γλυκά, Ταψιού - Σιροπιαστά

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με καρύδια

λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Γλυκά, Ταψιού - Σιροπιαστά