Το βουβαλίσιο γάλα είναι πηγή σιδήρου, φωσφόρου και βιταμίνης Α. Είναι πιο πλούσιο σε ασβέστιο σε σχέση με το αγελαδινό (περίπου 58%), αλλά περιέχει λιγότερη χοληστερίνη σε σχέση με το αγελαδινό (...
Συνταγή για χυλοπίτες με βουβαλίσιο γάλα
Υλικά συνταγής
- 3 κιλά αλεύρι σκληρό
- ½ κιλό σιμιγδάλι ψιλό
- 1 ½ λίτρο βουβαλίσιο γάλα
- 15 αυγά χωριάτικα ή βιολογικά
- 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
- ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
- νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
cookon
Δυσκολία: μέτριας δυσκολίας
Ποσότητα: 6 βάζα
'Ενα μοναδικό δώρο για τα παιδιά!
Διαδικασία συνταγής
- Βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη (πήλινη κατά προτίμηση) το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το αλάτι και τη σκόνη σκόρδου. Τα ανακατεύουμε.
- Χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι και προσθέτουμε μέσα τα αυγά. Ανακατεύουμε.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά και ζυμώνουμε. Η ζύμη μας πρέπει να είναι ελαστική και σχεδόν σφιχτή. Θα χρειαστούμε περίπου 25 λεπτά ζύμωμα.
- Τυλίγουμε την ζύμη μας με διαφανή μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ½ ώρα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε μεγαλούτσικα μπαλάκια κι ανοίγουμε φύλλα με τη βοήθεια νισεστέ. Το πάχος των φύλλων πρέπει να είναι μέτριο, ούτε πολύ λεπτό αλλά ούτε και πολύ χοντρό.
- Απλώνουμε τα φύλλα πάνω σε καθαρά σεντόνια που έχουμε στρώσει σε κρεβάτια. Πάνω από τα φύλλα στρώνουμε τούλι για να μην πηγαίνουν έντομα.
- Αφήνουμε απλωμένα, ελέγχοντάς τα, δεν πρέπει να ξεραθούν πολύ αλλά ούτε να κολλάνε μεταξύ τους.
- Μόλις τα φύλλα είναι έτοιμα αρχίζουμε το κόψιμο. Διπλώνουμε τα φύλλα και κόβουμε σε μικρές λωρίδες και μετά σε μικρότερα κομμάτια ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
- Απλώνουμε τις χυλοπίτες μας πάλι στα σεντόνια και τις αφήνουμε για 4 ημέρες (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) ανακατεύοντας προσεκτικά.
- Μαζεύουμε τις χυλοπίτες σε σακουλάκια από ύφασμα (οι γιαγιάδες τις μαζεύουν σε βαμβακερές μαξιλαροθήκες) και αποθηκεύουμε σε δροσερό και ξηρό σημείο.
- Μετά από 1 μήνα μπορούμε να αποθηκεύσουμε σε βάζα που κλείνουν αεροστεγώς.
Αυτό το ήξερες
Σχόλια
Εμφανίσεις συνταγής: 9783
Εμφανίσεις σήμερα: 1
Νέο σχόλιο