Συνταγή για χυλοπίτες με βουβαλίσιο γάλα

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 5 (1 vote)

 

Υλικά συνταγής

  • 3 κιλά αλεύρι σκληρό
  • ½ κιλό σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 ½ λίτρο βουβαλίσιο γάλα
  • 15 αυγά χωριάτικα ή βιολογικά
  • 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
  • ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
cookon
Ποσότητα: 6 βάζα

Διαδικασία συνταγής

  1. Βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη (πήλινη κατά προτίμηση) το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το αλάτι και τη σκόνη σκόρδου. Τα ανακατεύουμε.
  2. Χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι και προσθέτουμε μέσα τα αυγά. Ανακατεύουμε.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά και ζυμώνουμε. Η ζύμη μας πρέπει να είναι ελαστική και σχεδόν σφιχτή. Θα χρειαστούμε περίπου 25 λεπτά ζύμωμα.
  4. Τυλίγουμε την ζύμη μας με διαφανή μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ½ ώρα.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μεγαλούτσικα μπαλάκια κι ανοίγουμε φύλλα με τη βοήθεια νισεστέ. Το πάχος των φύλλων πρέπει να είναι μέτριο, ούτε πολύ λεπτό αλλά ούτε και πολύ χοντρό.
  6. Απλώνουμε τα φύλλα πάνω σε καθαρά σεντόνια που έχουμε στρώσει σε κρεβάτια. Πάνω από τα φύλλα στρώνουμε τούλι για να μην πηγαίνουν έντομα.
  7. Αφήνουμε απλωμένα, ελέγχοντάς τα, δεν πρέπει να ξεραθούν πολύ αλλά ούτε να κολλάνε μεταξύ τους.
  8. Μόλις τα φύλλα είναι έτοιμα αρχίζουμε το κόψιμο. Διπλώνουμε τα φύλλα και κόβουμε σε μικρές λωρίδες και μετά σε μικρότερα κομμάτια ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
  9. Απλώνουμε τις χυλοπίτες μας πάλι στα σεντόνια και τις αφήνουμε για 4 ημέρες (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) ανακατεύοντας προσεκτικά.
  10. Μαζεύουμε τις χυλοπίτες σε σακουλάκια από ύφασμα (οι γιαγιάδες τις μαζεύουν σε βαμβακερές μαξιλαροθήκες) και αποθηκεύουμε σε δροσερό και ξηρό σημείο.
  11. Μετά από 1 μήνα μπορούμε να αποθηκεύσουμε σε βάζα που κλείνουν αεροστεγώς.

Αυτό το ήξερες

Το βουβαλίσιο γάλα είναι πηγή σιδήρου, φωσφόρου και βιταμίνης Α. Είναι πιο πλούσιο σε ασβέστιο σε σχέση με το αγελαδινό (περίπου 58%), αλλά περιέχει λιγότερη χοληστερίνη σε σχέση με το αγελαδινό (...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 4556 Εμφανίσεις σήμερα: 3