Πολίτικα ντολμαδάκια γιαλαντζί

short url (for easy share)

No votes yet

 

Υλικά συνταγής

  • 60 αμπελόφυλλα φρέσκα
  • 2 φλιτζ. ρύζι καρολίνα ή γλασσέ
  • 1 φλίτζ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 λεμόνια (ο χυμός τους)
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • 4 κ.σ. σταφίδα μαύρη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

  1. Μπλανσάρουμε τα αμπελόφυλλα και ξεπλένουμε καλά το ρύζι σε τρεχούμενο κρύο νερό. Το σουρώνουμε.
  2. Σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) μέχρι να μαραθούν και να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει και αυτό. Προσθέτουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
  3. Περιχύνουμε με 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και μόλις πάρει βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C. χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία . Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε τα μυρωδικά , αλάτι και πιπέρι .
  4. Στον πάτο μιας κατσαρόλας βάζουμε 3 -4 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και τα κοτσάνια από τα μυρωδικά μας ή μερικά αμπελόφυλλα, για να μην μας αρπάξουν τα ντολμαδάκια.
  5. Γεμίζουμε τα αμπελόφυλλα, βάζουμε μια κουταλιά γέμιση κοντά στο κοτσάνι , διπλώνουμε από δεξιά και από αριστερά το φύλλο και τυλίγουμε σε ρολόΤυλιγμένες φέτες κρέατος ή ζύμης με διάφορες γεμίσεις.. Βάζουμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, κοντά το ένα με το άλλο για να μην ανοίξουν.
  6. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και νερό να καλύπτει ίσα ίσα τα ντολμαδάκια. Βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα, να σκεπάζει τα ντολμαδάκια.
  7. Όταν πάρει βράση το φαγητό μας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά περίπου με κλειστό καπάκιΗ διαδικασία μαριναρίσματος. Σε υγρό βάζουμε τρόφιμα για να τα κάνουμε πιο τρυφερά και νόστιμα. Στις μαρινάδες χρησιμοποιούνται και αρωματικά λαχανικά και μπαχαρικά. σε ξύδι και καπνισμένα με αρωματικά χόρτα.] .
  8. Ελέγχουμε ενδιάμεσα μήπως έχει σωθεί εντελώς το νερό, αν έχει σωθεί συμπληρώνουμε λίγο νερό ζεστό ακόμη.
  9. Σερβίρουμε κρύα ή χλιαρά.
Πολίτικες συνταγές

Αυτό το ήξερες

Η σταφίδα διακρίνεται σε δύο είδη, την μάυρη και την άσπρη. Η πιο γνωστή ποικιλία από τις μαύρες είναι η Κορινθιακή, ενώ η άσπρη λέγεται και σουλτανίνα. Στο παρελθόν, οι άνθρωποι πίστευαν ότι έχει...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 13225 Εμφανίσεις σήμερα: 2