Ντολμαδάκια γιαλαντζί

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 3 (3 ψήφοι)

Υλικά συνταγής

  • 500γρ. αμπελόφυλλα
  • 1 ½ ποτήρι ρύζι γλασέ
  • 400γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 400γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 ποτήρια ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 4 λεμόνια (ο χυμός τους)
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • ½ κ.σ. αλάτι
  • ½ κ.γ. πιπέρι
cooklosadmin
Ποσότητα: 50-60 τεμάχια

Διαδικασία συνταγής

  1. ΜπλανσάρουμεΣε κοχλάζων νερό βυθίζω το υλικό που χρειάζεται μπλανσάρισμα για 1 λεπτό (ή περισσότερο ανάλογα με το τι μπλανσάρω). Ειδικά για τα λαχανικά, αμέσως μετά το βραστό νερό τα βάζουμε σε παγωμένο ή τρεχούμενο νερό ώστε να διατηρήσουν τη ζωηράδα τους. για 5 λεπτά τα αμπελόφυλλα, τα στραγγίζουμε και τα κρυώνουμε.
  2. Σε κατσαρόλα, σοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. στο ένα ποτήρι λάδι τα κρεμμύδια και μόλις μαραθούνΜαλακώνουμε λαχανικά (χρησιμοποιείται κυρίως για το κρεμμύδι), μαγειρεύοντας τα ελαφρά, ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους, αλλά να μην τσιγαριστούν και πάρουν  χρώμα. προσθέτουμε το ρύζι.
  3. Μόλις αρχίσει να γυαλίζει το ρύζι, προσθέτουμε τα μυρωδικά και το χυμό από το 1 λεμόνι. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη και σβήνουμεΣταματάω το σοτάρισμα, μαγείρεμα ή τσιγάρισμα ρίχνοντας στο φαγητό κρασί, ζωμό ή άλλο υγρό. τη φωτιά.
  4. Κόβουμε την άκρη από το κοτσάνι από τα αμπελόφυλλα για να μπορούμε να τα τυλίγουμε εύκολα.
  5. Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε γέμιση και βάζουμε στα αμπελόφυλλα. Τυλίγουμε ομοιόμορφα τα ντολμαδάκια μας.
  6. Γεμίζουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με μερικά αμπελόφυλλα και από πάνω αρχίζουμε να βάζουμε τα ντολμαδάκια κοντά κοντά το ένα με το άλλο. Τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο ανάποδα και περιχύνουμε με χυμό από 1 λεμόνι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και νερό τόσο όσο να καλύψουμε ίσα ίσα τα αμπελόφυλλα.
  7. Αφού πάρει βράσηΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100 °C. το φαγητό, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το φύλλο και να μείνουν τα ντολμαδάκια σχεδόν με το λάδι τους. Αφού τα κατεβάσουμε από τη φωτιά περιχύνουμε με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
  8. Σερβίρουμε κυρίως κρύα.

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 4164 Εμφανίσεις σήμερα: 0