Πιροσκί με πατάτα της Ιωάννας

short url (for easy share)

Μέσος όρος: 4 (1 vote)

 

Υλικά συνταγής

για τη ζύμη

  • 6 γιαούρτια αγελάδος παραδοσιακά
  • 1 κ.γ. σόδα φαγητού
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

για τη γέμιση

  • 8 μέτριες πατάτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι
  • 4 κ.σ άνηθος ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
cookefi
Ποσότητα: 25 τεμάχια

Διαδικασία συνταγής

  1. ΒράζουμεΜαγείρεμα σε υγρό που βρίσκεται πάνω από 100°C. τις πατάτες και έπειτα τις λιώνουμε με πιρούνι.
  2. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη ζύμη μας. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα και το αλάτι και προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά. Ζυμώνουμε το μείγμα μας μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή, ίσα ίσα να μην κολλάει στο χέρι (ίσως να μην χρειαστούμε όλο το αλεύρι).
  3. Σκεπάζουμε την ζύμη μας με μια καθαρή πετσέτα κα την αφήνουμε μια ώρα να ξεκουραστεί.
  4. Όσο ξεκουράζεται η ζύμη ετοιμάζουμε τη γέμιση. ΣοτάρουμεΤηγανίζω ελαφρά σε λίγο λίπος, λαχανικά ή κρέας, έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα ομοιόμορφα. σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό) και το προσθέτουμε στις πατάτες που έχουμε ήδη λιώσει. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον άνηθο αν χρησιμοποιούμε.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες και τις ανοίγουμε σε δύο μπαστούνια. Κόβουμε μικρές μπάλες από κάθε μπαστούνι και τις ανοίγουμε με πλάστη ή με το χέρι. Θέλουμε να έχουν το μέγεθος μιας παλάμης.
  6. Βάζουμε σε κάθε ζυμαράκι μία-δύο γεμάτες κουταλιές από τη γέμιση και κλείνουμε καλά τις άκρες της ζύμης για να μην ανοίξουν στο τηγάνισμαΤο απλό τηγάνισμα σημαίνει ότι μαγειρεύω κάτι σε ρηχό τηγάνι, με λίγο λίπος. Το βαθύ τηγάνισμα σημαίνει ότι τα τρόφιμα βυθίζονται στο λάδι. Τηγάνισμα σε γουόκ είναι η τεχνική τηγανίσματος των Κινέζων, όπου τα τρόφιμα είναι πολύ λεπτά κομμένα και τηγανίζονται σε λίγο καυτό λάδι, ενώ ανακατεύονται διαρκώς..
  7. Τηγανίζουμε σε πολύ λάδι μέχρι τα πιροσκί να ροδίσουν και από τις δυό πλευρές και σερβίρουμε.
Γενικά
Ποντιακές συνταγές

Αυτό το ήξερες

Τα κρεμμύδια περιέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ενώσεων όπως η φλαβονοειδής ουσία quercetin.
Η πρώτη γνωριμία της Ευρώπης με την πατάτα έγινε τον 16ο αιώνα, όταν η πατάτα εισήχθη για πρώτη φορά από τη Νότιο Αμερική. Η πατάτα, όμως, έγινε δημοφιλής στην Ευρώπη 150 χρόνια περίπου μετά την...
Στην Ποντιακή κουζίνα δεν συναντάμε συχνά τη χρήση κρέατος στις συνταγές, αντίθετα χρησιμοποιούνται σαν πρώτη ύλη κυρίως τα τυροκομικά που παρασκευάζονται αποκλειστικά από αγελαδινό γάλα. Ανάμεσα στα...

Σχόλια

Νέο σχόλιο

Εμφανίσεις συνταγής: 6702 Εμφανίσεις σήμερα: 2