Ποια είναι τα είδη της ζάχαρης;

Στις μέρες μας κυκλοφορούν διάφορα είδη ζάχαρης στο εμπόριο. Έτσι έχουμε:

1. Την λευκή ζάχαρη που ονομάζεται κρυσταλλική. Η λευκή ζάχαρη υφίσταται την μεγαλύτερη επεξεργασία για να αφαιρεθεί η μελάσα και να πάρει το λευκό της χρώμα. Ανάλογα με το πάχος των κρυστάλλων της, η ζάχαρη διακρίνεται σε κρυσταλλική, λεπτή και άχνη ζάχαρη.

2. Η καστανή ζάχαρη πρόκειται στην ουσία για λευκή ζάχαρη που της προστίθεται με χημική επεξεργασία καθαρή μελάσα ή παράγεται από τους κρυστάλλους της ζάχαρης που δεν έχουν καθαριστεί τελείως και έχουν υπολείμματα μελάσας.

3. Ακατέργαστη ζάχαρη (καστανή ακατέργαστη ζάχαρη) Η ζάχαρη αυτή είναι επεξεργασμένη αλλά δεν περνάει το στάδιο αφαίρεσης της μελάσας και δεν χρησιμοποιούνται επιβαρυντικές για το προϊόν διαδικασίες ή χημικές ουσίες.

4. Μαύρη ζάχαρη. Η μαύρη ζάχαρη είναι ακατέργαστη ζάχαρη στην οποία προστίθεται μελάσα.

Τα είδη ζάχαρης δεν έχουν ιδιαίτερη θερμιδική διαφορά. Και στον τομέα της διατροφικής αξίας η κρυσταλλική ζάχαρη προσφέρει ουσιαστικά γλυκύτητα ενώ τα άλλα είδη μας προσφέρουν κάποια από τα οφέλη της μελάσας. Η μελάσα είναι πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, μαγγανίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου. Η ζάχαρη δεν είναι απαγορευτική από κανέναν, ούτε ακόμα από τους διαβητικούς, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Για περισσότερες πληροφορίες όμως καλό είναι να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας. 

Σχετικές συνταγές

Δες αναλυτικά τις συνταγές εδώ

Εύκολο γλάσο ζάχαρης
Εύκολο γλάσο ζάχαρης

λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Νηστίσιμες, Γλυκά, Τούρτες και Τάρτες

Κουλουράκια με καστανή ζάχαρη και βρώμη

λιγότερο από 60 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Νηστίσιμες, Γλυκά, Κουλουράκια