Ποια είναι τα είδη της ζάχαρης;
Στις μέρες μας κυκλοφορούν διάφορα είδη ζάχαρης στο εμπόριο. Έτσι έχουμε:
1. Την λευκή ζάχαρη που ονομάζεται κρυσταλλική. Η λευκή ζάχαρη υφίσταται την μεγαλύτερη επεξεργασία για να αφαιρεθεί η μελάσα και να πάρει το λευκό της χρώμα. Ανάλογα με το πάχος των κρυστάλλων της, η ζάχαρη διακρίνεται σε κρυσταλλική, λεπτή και άχνη ζάχαρη.
2. Η καστανή ζάχαρη πρόκειται στην ουσία για λευκή ζάχαρη που της προστίθεται με χημική επεξεργασία καθαρή μελάσα ή παράγεται από τους κρυστάλλους της ζάχαρης που δεν έχουν καθαριστεί τελείως και έχουν υπολείμματα μελάσας.
3. Ακατέργαστη ζάχαρη (καστανή ακατέργαστη ζάχαρη) Η ζάχαρη αυτή είναι επεξεργασμένη αλλά δεν περνάει το στάδιο αφαίρεσης της μελάσας και δεν χρησιμοποιούνται επιβαρυντικές για το προϊόν διαδικασίες ή χημικές ουσίες.
4. Μαύρη ζάχαρη. Η μαύρη ζάχαρη είναι ακατέργαστη ζάχαρη στην οποία προστίθεται μελάσα.
Τα είδη ζάχαρης δεν έχουν ιδιαίτερη θερμιδική διαφορά. Και στον τομέα της διατροφικής αξίας η κρυσταλλική ζάχαρη προσφέρει ουσιαστικά γλυκύτητα ενώ τα άλλα είδη μας προσφέρουν κάποια από τα οφέλη της μελάσας. Η μελάσα είναι πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, μαγγανίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου. Η ζάχαρη δεν είναι απαγορευτική από κανέναν, ούτε ακόμα από τους διαβητικούς, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Για περισσότερες πληροφορίες όμως καλό είναι να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.