Μαθαίνοντας το κεφαλοτύρι
Το κεφαλοτύρι είναι σκληρό κίτρινο τυρί φτιαγμένο από πρόβειο ή/και κατσικίσιο γάλα.
Έχει αλμυρή γεύση και ένα παρόμοιο τυρί με λίγο ηπιότερη γεύση είναι η κεφαλογραβιέρα. Η διαφορά τους βρίσκεται στην πρώτη ύλη, καθώς για την παρασκευή κεφαλογραβιέρας χρησιμοποιείται αγελαδινό γάλα ή μείγμα αγελαδινού και πρόβειου.
Οι περιοχές που έχουν κατοχυρώσει το κεφαλοτύρι τους ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης είναι η περιοχή της ανατολικής και της βόρειας Πελοποννήσου, η Μεσσηνία, η Αχαΐα, τα Γρεβενά, η Χαλκιδική, το Πήλιο, η Φωκίδα, η Πέλλα, η Φθιώτιδα, η Καρδίτσα, η Καστοριά, η Πιερία, η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η Καβάλα, οι Σέρρες και η Ημαθία.
Στη μαγειρική το κεφαλοτύρι χρησιμοποιείται για να συνοδεύσει τριμμένο διάφορα φαγητά και κυρίως μακαρόνια, σαν σαγανάκι αλλά πολλές φορές και σαν επιτραπέζιο για τους μερακλήδες.