Μαθαίνοντας το κεφαλοτύρι

Το κεφαλοτύρι είναι σκληρό κίτρινο τυρί φτιαγμένο από πρόβειο ή/και κατσικίσιο γάλα.

Έχει αλμυρή γεύση και ένα παρόμοιο τυρί με λίγο ηπιότερη γεύση είναι η κεφαλογραβιέρα. Η διαφορά τους βρίσκεται στην πρώτη ύλη, καθώς για την παρασκευή κεφαλογραβιέρας χρησιμοποιείται αγελαδινό γάλα ή μείγμα αγελαδινού και πρόβειου.

Οι περιοχές που έχουν κατοχυρώσει το κεφαλοτύρι τους ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης είναι η περιοχή της ανατολικής και της βόρειας Πελοποννήσου, η Μεσσηνία, η Αχαΐα, τα Γρεβενά, η Χαλκιδική, το Πήλιο, η Φωκίδα, η Πέλλα, η Φθιώτιδα, η Καρδίτσα, η Καστοριά, η Πιερία, η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η Καβάλα, οι Σέρρες και η Ημαθία.

Στη μαγειρική το κεφαλοτύρι χρησιμοποιείται για να συνοδεύσει τριμμένο διάφορα φαγητά και κυρίως μακαρόνια, σαν σαγανάκι αλλά πολλές φορές και σαν επιτραπέζιο για τους μερακλήδες.

Σχετικές συνταγές

Δες αναλυτικά τις συνταγές εδώ

Ψωμί με φρέσκο βούτυρο και κεφαλοτύρι
Ψωμί με φρέσκο βούτυρο και κεφαλοτύρι

λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Ορεκτικά, Σάντουιτς - σνακ, Σνακ

Καλτσόνε με φύλλο σφολιάτας και γέμιση ζαμπόν τυρί
Καλτσόνε με φύλλο σφολιάτας και γέμιση ζαμπόν τυρί

λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Πίτες και Ζύμες, Πίτες, Πίτσες, Ορεκτικά, Σάντουιτς - σνακ, Σνακ