Πληροφορίες για το αυγοτάραχο

Το αυγοτάραχο είναι προϊόν Π.Ο.Π της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Παράγεται απο τα αυγά του θηλυκού ψαριού κέφαλος, τα οποία παστώνονται με χοντρό αλάτι μέχρι να απορροφηθεί η υγρασία. Είναι αυγά φυσικά αποξηραμένα, χωρίς συντηρητικά. Το πάστωμα γίνεται σε τάβλες από τις οποίες παίρνει και το γνωστό μακρόστενο σχήμα του. Η πιο συνηθισμένη συντήρηση του αυγοτάραχου γίνεται με κερί που αποκλείει την επαφή του προϊόντος με τον αέρα. Άλλες μορφές συντήρησης είναι σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Το αυγοτάραχο γνωστό ως το χαβιάρι της Ελλάδας και το χρυσάφι της λιμνοθάλασσας είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και κατα συνέπεια ευεργετικό για την καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος . Για να καθαρίσουμε το αυγοτάραχο κόβουμε το κομμάτι που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και καθαρίζουμε εξωτερικά το κερί. Κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες και σερβίρουμε με λίγο λεμόνι ή σκέτο. Εκτός απο την κλασική μορφή, κυκλοφορεί και αυγοτάραχο τρίμμα.

Σχετικές συνταγές

Δες αναλυτικά τις συνταγές εδώ

Σπαγγέτι με αυγοτάραχο

λιγότερο από 30 λεπτά
Δυσκολία: εύκολες
Ζυμαρικά και ρύζια, Ζυμαρικά, Μακαρονάδες